Biedron: U Poljskoj je veza države i crkve ‘pataloška’

Biedron je postao prvi zastupnik koji se otvoreno izjasnio kao homoseksualac (EPA)

Robert Biedron, osnivač nove progresivne stranke u Poljskoj, smatra da su veze između države i Katoličke Crkve u jednoj od najpobožniji evropskih zemalja “patološke” i da ih treba olabaviti, prenosi Reuters.

Nakon četverogodišnje vladavine nacionalističke Stranke prava i pravde (PiS), koja je promicala tradicionalne kršćanske vrijednosti u javnom životu, izbori za Evropski parlament u maju 2019. i nacionalni izbori krajem iste godine će pokazati koliko se Poljaka s tim slaže.

Neki značajniji rezultat za Biedronovu stranku Proljeće, koja je samo mjesec dana nakon osnivanja došla na 14 posto potpore birača, bio bi pravi pothvat u zemlji u kojoj se Crkva poštuje zbog uloge u padu komunističkog režima 1989. i koja i dalje ima veliki utjecaj.

Iako je PiS dobrano ispred svojih suparnika u anketama javnog mnijenja, ako Proljeće uspije pokrenuti mlade Poljake da izađu na izbore, neki vjeruju da bi to moglo pomoći formiranju većine s ostalim oporbenim strankama nakon izbora te bi nacionalisti mogli izgubiti vlast.

Čelnik Proljeća, 42-godišnjak koji je 2011. postao prvi zastupnik koji se otvoreno izjasnio kao homoseksualac, optužuje sve vlade od 1989. za stvaranje vrlo čvrstih veza sa Crkvom na uštrb birača.

Skup u Gdanjsku

Govoreći na skupu u Gdanjsku koji je više sličio rock koncertu, Biedron je uvjeren da je Poljska spremna na promjenu.

Poljsku je usporedio s Irskom, još jednom većinski katoličkom zemljom u EU koja je ublažila restriktivne zakone o abortusu i legalizirala istospolne brakove. Poljski zakon zabranjuje abortus na zahtjev i nema odredbe za istospolna partnerstva.

“Ljudi u Poljskoj vide da je Evropa negdje drugdje. To je prirodna posljedica naše integracije s Evropom”, kazao je Biedron.

“Poljaci vide da poseban tretman Crkve više ne bi smio značiti toleriranje pedofilije, davanje javnog novca Crkvi te da crkveni dužnosnici nemaju šta tražiti na inauguraciji javnih zahoda ili otvaranja novih McDonald's restorana”, poručio je Biedron.

Od samog početka demokracije u Poljskoj, Katolička Crkva se trsila u zakone ugraditi svoju socijalnu agendu, uvesti vjersko obrazovanje u škole te u javne ustanove postaviti križeve.

Usprkos stalnom padu, postotak redovitog odlaska u crkvu je i dalje vrlo visok – oko 40 posto. Svećenici često sudjeluju u javnim svečanostima, a država plaća mirovinski doprinos za kler.

Za jednakopravno društvo

Biedron smatra da se Crkvi trebaju uvesti porezi, a javni novac koristiti za promicanje raznolikijeg i jednakopravnijeg društva.

Od preuzimanja vlasti 2015., PiS je obustavio državno financiranje oplodnje in-vitro i ponovo uveo obvezno izdavanja recepata za hitnu kontracepciju, no neke lokalne vlasti su preuzele stvar u svoje ruke pa su gradske vlasti u Poznanu otvorile kliniku u kojoj žene lako mogu dobiti kontracepciju.

“Sve je jača neka vrst alergijske reakcije na Crkvu (…) zbog simbioze između crkve i države”, kazao je Aleksander Smolar, liberalni analitičar u zakladi Stefan Batory.

Smolar ocjenjuje da će Biedronova kampanja biti test u kojoj mjeri Poljaci drže do vjerskih vrijednosti u javnom životu. Pribojava se, međutim, da je stranka možda previše fokusirana na Biedronovu osebujnu osobnost da bi dobila širu potporu.

“Tu je samo Biedron i nitko drugi”, kazao je Smolar.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO