Ostavke zbog skandala potresaju Vladu Kanade

Trudeau imenovao je bivšu ministricu pravde McClellan da ispita da li istovremena funkcija ministra pravde i glavnog tužitelja treba biti odvojena (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau imenovao je bivšu ministricu pravde, liberalku Annu McClellan da ispita da li istovremena funkcija ministra pravde i glavnog tužitelja treba biti odvojena, usred skandala koji može dovesti do ponovnih izbora u premijerovoj Liberalnoj partiji.

„Značajna pitanja su nedavno otvorena o odnosu glavnog tužitelja i ministra pravde i Vlade“, naveo je Trudeau u kanadskom Parlamentu.

Bivša ministtica pravde i glavna tužiteljica Jody Wilson-Raybould optužila je premijera i članove njegove Vlade da su nelegitimno vršili pritisak u slučaju velike kanadske inženjerske kompanije optužene za korupciju.

Trudeau je navodno želio da Wilson-Raybould naloži tužiteljima da postignu nagodbu i izbjegnu krivično gonjenje kanadske kompanije SNC Lavalin, jer je smatrao kako je na hiljade radnih mjesta dovedeno u pitanje, a i presuda bi mogla ukloniti kompaniju od zaključivanja ugovora s Vladom.

Četvrta ostavka

Visoki zvaničnik kanadske Vlade Michael Wernick objavio je u ponedjeljak kako odlazi u penziju nakon 38 godina karijere, što je četvrti bliski saradnik koji napušta Trudeaua od početka afere SNC-Lavalin, najgore političke krize u Kanadi nakon izbora premijera 2015. godine.

„Zbog događaja posljednjih sedmica odlučio sam da više ne mogu vršiti svoju dužnost“, rekao je Wernick u pismu Trudeauu.

Kriza je do sada dovela do ostavke dvoje liberalnih ministara – pravosuđa i financija- te Trudeauova najbližeg političkog savjetnika Geralda Buttsa.

Izvor: Agencije