Zapadni mediji: Masakr u novozelandskim džamijama odraz je islamofobije

Mediji pozivaju na zaustavljanje antimuslimanskog diskursa (Anadolija)

Zapadne novine i portali smatraju da je masakr nad muslimanima na Novom Zelandu, koji se dogodio u petak, odraz straha od islama i muslimana (islamofobija) i bjelačkog nacionalizma, koji se, kako navode, proširio na Zapadu, stoga pozivaju na zaustavljanje antimuslimanskog diskursa.

Mehdi Hasan, politički komentator i kolumnist, u svom tekstu na američkom portalu The Intercept poziva da se zaustavi antimuslimanska retorika, a od Zapada je zatražio da se ne zadrži samo na osudama. 

U tekstu se osvrnuo i na manifest koji je novozelandski ubica Brenton Tarrant objavio prije napada, rekavši da je prepun mržnje i zlobe prema muslimanima i imigrantima i da je umobolan. I pored toga, smatra da u tome nema ništa šokantno jer je veliki dio misli i referenci pozajmljen iz političkog i medijskog mainstreama, pogotovo u SAD-u.

Guardian podiže crvenu zastavu

Britanski list The Guardian posvetio je svoj uvodnik komentarima o napadu, rekavši da on pogoršava prijetnju od ekstremizma. Smatra da krajnja desnica pokušava sijati razdor u društvima, stoga poziva političare da rade na ujedinjenju i pomirenju ljudi, posebno u vrijeme tuge i ljutnje.

Rađanje, rast i otpornost krajnje desnice, koja se nekad gnijezdila u mračnim kucima, naišla je na odjek i podršku na društvenim medijima, dodaje taj list.

U tom kontekstu Guardian pojašnjava da su američki informativni mediji, prema onome što pokazuju istraživanja, oteti u periodu od 2016. do 2018. kako bi grupe koje potiču na tu mržnju promovirale svoje poruke.

Kolega iz Bijele kuće

Guardian ističe da agitatori nadmoći bijele rase vjeruju da u Bijeloj kući imaju svog kolegu. Ako griješe, onda Donald Trump nije učinio gotovo ništa kako bi ih razuvjerio.

Američki list Los Angeles Times piše da je napad na Novom Zelandu bio još jedan brutalan zločin počinjen u ime nadmoći bijele rase, dok “predsjednik Donald Trump muslimane i imigrante iz Srednje Amerike naziva egzistencijalnom prijetnjom”.

Francuski list La Croix navodi da masakr na Novom Zelandu skreće pažnju na antiislamsku retoriku prisutnu u Australiji.

Iako je izuzetno mali broj onih koji vjeruju u nadmoć bijele rase u Australiji, antiislamski diskurs sve se više širi, i to tako očito, navodi La Croix. Pojedini političari ne ustručavaju se izjaviti, tvrdi taj list, da je Australija izgrađena na modelu “bijele Australije”, u skladu s migracijskom politikom koja je između 1861. i 1973. favorizirala bijelu evropsku imigraciju na račun drugih kontinenata.

Nakon napada u Christchurchu muslimanka Mehreen Faruqi, senatorica iz stranke Zelenih i zastupnica u Parlamentu Australije, nije se ustručavala povezati napade na džamije s antiislamskim raspoloženjem u zemlji, posebno među političarima ekstremne desnice, kao što su Pauline Hanson i Fraser Anning, navodi francuski list. Dodala je da su ti napadi rezultat islamofobije i rasne mržnje, koja je postala normalna i legitimna zahvaljujući pojedinim politikama i medijima.

Američki portal The Hill smatra da taj masakr ukazuje na potrebu obraćanja veće pažnje na govore međunarodnih političkih ličnosti, uključujući i predsjednika Trumpa. Iako Trump ne snosi direktnu odgovornost za napad, on je dao vjetar u leđa ekstremistima i mrziteljima islama širom svijeta svojim pozivom iz 2015. da se muslimanima potpuno zabrani ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Korijeni masakra

Američki list New York Times objavio je tekst pod naslovom “Korijeni masakra u Christchurchu”, autora Wajahata Alija, u kojem se navodi da solidarnost i molitve nisu dovoljne jer su ti napadi posljednja manifestacija rastuće i globalizirane ideologije bijelog nacionalizma, čije se pitanje mora rješavati na samom izvoru, a to se odnosi na političare i medijske ličnosti koje njeguju i promoviraju taj trend i traže izgovore.

U tekstu se dodaje da je manifest koji je napadač objavio inspiriran posredstvom napredne internetske ideološke strukture koja regrutira i radikalizira uglavnom muškarce kako bi se “zapadna civilizacija” spasila od “strane invazije”.

Kaže da opasnost od bijelog nacionalizma nije ograničena samo na SAD nego da ta opasna ideologija također prijeti imigrantskim zajednicama širom svijeta, kao i da je potiču čelnici.

Dodaje da su svima onima koji su doprinijeli širenju mita “o muslimanima kao izvoru prijetnji” sada ruke uprljane krvlju žrtava masakra u Christchurchu. Ako ideja da su muslimani prijetnja zvuči poznato, to je djelomično zbog toga što ju je američki predsjednik Trump koristio kao argument za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Izvor: Agencije