Putin danas na obilježavanju godišnjice ruske aneksije Krima

S ukrajinskom nezavisnošću u Sevastopolju je ostala baza ruske Crnomorske flote (Arhiva)

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak će na Krimu učestvovati u obilježavanju pete godišnjice ruske aneksije tog poluotoka, poteza koji su osudili i Ukrajina i međunarodna zajednica, ali koji je pozdravila većina Rusa, objavio je službeni Kremlj.

On će 18. marta posjetiti Krim i Sevastopolj, luku u kojoj se nalazi baza ruske Crnomorske flote, piše u objavi Kremlja.

Putin će sudjelovati na svečanosti puštanja u pogon elektrane na Krimu, a ondje će se sastati s predstavnicima mjesnih udruženja i prisustvovati svečanostima posvećenim “petoj godišnjici pripajanja Krima Rusiji”, piše u saopćenju.

S ukrajinskom nezavisnošću (1991. godine), u Sevastopolju je ostala baza ruske Crnomorske flote, na temelju sporazuma iz 1997. i 2010. godine.

U martu 2014. godine, tokom političke krize u Ukrajini i događanja na Krimu, gradske vlasti provele su priključenje Sevastopolja Rusiji.

‘Ispunio Rusima želju’

Pripajanje Krima Rusiji izazvalo je velike kontroverze te su ga osudili brojni sjetski čelnici, kao i NATO.

Potez je opisan kao nezakonita ruska aneksija ukrajinskog teritorija, kojom je prekršen Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine o suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Članice G8 tada su Rusiju izbacile iz grupe, a 2014. godine su protiv Rusije uvedene međunarodne sankcije.

Prvi put u evropskoj historiji nakon Drugoga svjetskog rata granice suverenih država izmijenile su se jednostranom akcijom pripajanja teritorija jedne države.

Rusija se protivi terminu “aneksija”, a Putin od početka brani referendum, uz objašnjenje da je održan u skladu s međunarodnim pravom.

Rusi su slijedili logiku Kremlja, koji je tvrdio da su stanovnici Krima na referendumu glasali za priključenje Rusiji i da je Putin jednostavno ispunio njihovu želju.

Izvor: Agencije