Novi Zeland: Optuženi za 50 ubistava se planira sam braniti

Tarrant je optužen za ubistvo i u subotu se pojavio na okružnom sudu Christchurch dan nakon krvavog pohoda (EPA)

Australac optužen za ubijanje 50 osoba u dvije novozelandske džamije se ne čini mentalno nestabilan i planira sam sebe predstavljati pred sudom, kazao je u ponedjeljak njegov advokat kojeg mu je dodijelio sud.

Ova objava izaziva zabrinutost kako bi bijeli supremacista Brenton Tarrant tokom izlaganja odbrane mogao braniti svoje ekstremne stavove.

Tarrant je optužen za ubistvo i u subotu se pojavio na okružnom sudu Christchurch dan nakon krvavog pohoda. Ponovo će doći na sud 5. aprila kada će mu biti predstavljene nove optužbe.

Advokat po službenoj dužnosti Richard Peters, koji ga je predstavljao tokom preliminarnog saslušanja, kaže kako je 28-godišnjak naveo kako ne želi advokata.

„On želi sam sebe predstavljati u ovom slučaju“, dodao je Peters.

Prilikom prvog pojavljivanja u sudu, Tarrant nije govorio, ali nije pokazivao pokajanje, zlokobno se smješkao novinarima i pokazivao simbole povezane sa supremacijskim grupama iz cijelog svijeta.

Stožiji zakoni

Premijerka Novog Telanda Jacinda Ardern na današnjem sastanku kabineta je istakla kako želi postrožiti domaće zakone o oružju nakon masakra u Christchurchu.

„Ono što javnost s pravom traži je objašnjenje kako i zašto trenutno možete kupiti oružje slično vojnome na Novom Zelandu, i to pitaju sa punim pravom“, navela je ona.

„Postoje načini kreiranja zakona o oružju koji direktno ciljaju one mete na koje se moramo fokusirati.“

Kasnije je navela kako je kabinet bio jednoglasno za promjene zakona o oružju, te kako će kasnije objaviti više detalja.

Novi Zeland, dom za pet miliona osoba, „ima“ 1,5 miliona komada naoružanja kod svojih stanovnika. Minimalno morate imati 16 godina za dozvolu za posjedovanje oružja, a dvije više za poluautomatsko oružje.

Ardern je navela kako je napadač u petak koristio pet komada oružja, od čega su dva bila poluautomatska, kupljena sa običnom dozvolom, a potom modificirana.

Izvor: Al Jazeera i agencije