Novi Zeland ograničava pristup vatrenom oružju

Nakon napada premijerka Ardern je obećala promijeniti zakone o oružju (EPA)
Nakon napada premijerka Ardern je obećala promijeniti zakone o oružju (EPA)

Kabinet novozelandske premijerke Jacinde Ardern, koji se u ponedjeljak sastati po prvi puta nakon masakra u Christchurchu, dogovorio je izmjene zakona o ograničavanju pristupa vatrenom oružju.

“U roku od 10 dana od strašnog terorističkog čina objavit ćemo reforme koje će, nadam se, naše društvo učiniti sigurnijim”, rekla je Ardern nakon sjednice vlade, prenosi Reuters.

Prema njezinim riječima, istraga će biti usmjerena na to što je dovelo do napada u kojem je australski državljanin Brenton Tarrant u dvije džamije ubio 50 muslimanskih vjernika, a još 50 ranio i što je moglo biti drugačije urađeno.

Odmah nakon napada Ardern je obećala promijeniti zakone o oružju, kako bi se hitno ograničio pristup vatrenom oružju, a posebno poluautomatskom oružju, kao što je puška AR-15, koju je koristio ubojica.

“Ono što javnost s pravom sada pita jest zašto i kako je moguće da se na Novom Zelandu može kupiti vojno poluautomatsko oružje”, kazala je Ardern.

Napadač kupio oružje putem interneta

Vlasnik novozelandske prodavaonice oružja rekao je da je napadač u Christchurchu Brenton Tarrant kupio oružje i municiju od njih putem interneta, no da mu nisu prodali razorno oružje kojim je pucao u džamijama.

David Tipple, vlasnik prodavaonice Gun City, otkrio je kako je napadač između prosinca 2017. i ožujka 2018. kupio četiri komada oružja.

“MSSA, automatska vojna puška, navodno upotrijebljena u napadu, nije kupljena od Gun Cityja. Prodali smo mu samo oružje A kategorije”, kazao je Tipple na konferenciji za medije u Christchurchu.

Pod novozelandskim zakonima orujže A kategorije smije biti poluautomatsko, no ograničeno je na sedam hitaca.

Video snimka napadača u džamiji pokazuje da je koristio poluautomatsku pušku s većim okvirom za metke.

Tipple je naglasio kako se kupnja na internetu dogodila nakon ispunjavanja narudžbe koju je odobrila policija, a da je u tri od četiri kupnje uzeto automatsko oružje.

“Nismo primijetili ništa neobično kod vlasnika dozvole. Bio je novi kupac s novom dozvolom”, istaknuo je.

Odobreno 99 posto zahtjeva za oružje

Novi Zeland je država sa samo pet milijuna ljudi, a procjenjuje se da je u zemlji 1,5 milijuna komada oružja.

Prema podacima koje su objavili mediji, u 2017. godini pozitivno je riješeno više od 99 posto zahtijeva za izdavanje dozvola za posjedovanje vatrenog oružja.

Od 43.509 zahtjeva za izdavanje dozvole, samo je 188 zahtjeva odbijeno, pokazali su podaci.

Mediji izvješćuju i da su nakon najava o pooštrenju građani požurili kupiti oružje prije nego što nastupi bilo kakva zabrana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO