Novozelandska premijerka obećala izmjenu zakona o nošenju oružja

Jacinda Ardern je potvrdila je da je osumnjičeni napadač imao dozvolu za nošenje oružja, koju je dobio u novembru 2017. godine (EPA)
Jacinda Ardern je potvrdila je da je osumnjičeni napadač imao dozvolu za nošenje oružja, koju je dobio u novembru 2017. godine (EPA)

Novozelanska premijerka Jacinda Ardern u subotu je rekla kako bi trebalo izmijeniti zakone o nošenju oružja u zemlji, dan nakon smrtonosnog pohoda Australca Brentona Harrisona Tarranta (28), zagovornika bjelačke nadmoći, koji je u dvije džamije u Christchurchu u petak ubio najmanje 49 ljudi.

“Danas, dok zemlja tuguje, mi tražimo odgovore”, rekla je ona medijima.

Potvrdila je da je osumnjičeni napadač imao dozvolu za nošenje oružja, koju je dobio u novembru 2017. godine, prenosi Hina.

Milion i po komada oružja

“Dok traje rad na utvrđivanju lanca događaja koji su doveli do toga da je imao dozvolu i da je nosio oružje, mogu vam sada reći jednu stvar: naši će se zakoni o oružju izmijeniti”, istaknula je Ardern.

Novi Zeland je u prošlosti pokušao postrožiti zakone o nošenju oružja, no moćni lobiji i kultura lova potkopali su te napore.

Procjenjuje se da je na Novom Zelandu gotovo 1,5 miliona komada oružja, a u zemlji živi oko pet miliona stanovnika.

U zemlji je do sada bilo malo napada vatrenim oružjem.

Poluautomatsko oružje koje je korišteno u napadu na Novom Zelandu zabranjeno je u Australiji nakon masakra u Port Arthuru 1996. godine, kada je ubijeno 35 osoba.

Tarrant je živio u Dunedinu, na novozelandskom južnom otoku, i bio je član streljačkog kluba “Bruce Rifle Club”, gdje je često vježbao pucanje iz lagane poluautomatske puške AR-15.

Najgori mirnodopski zločin

U subotu je optužen za ubistva, određen mu je pritvor bez izjašnjavanja o krivici, a pred sudom će se ponovo pojaviti 5. aprila.

Napad, koji je premijerka Ardern opisala kao teroristički čin, najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu, koji je podigao sigurnosnu prijetnju na najviši nivo.

U pritvoru su još dvije osobe i policija nastoji otkriti jesu li umiješani.

Niko od uhapšenih nije imao kriminalnu prošlost ili bio na popisima osoba koje se prati na Novom Zelandu ili u Australiji, istaknula je premijerka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO