Sve američke diplomate napustile Venecuelu

Venecuela je naredila američkim diplomatima da napuste Caracas u roku 72 sata (Reuters)

Američki državni sekretar Mike Pompeo potvrdio je da je preostalo američko diplomatsko osoblje koje se nalazilo u Venecueli napustilo danas ovu zemlju.

“Diplomate SAD-a sada će nastaviti svoju misiju sa drugih lokacija gdje će nastaviti da pomažu u upravljanju dostavljanjem humanitarne pomoći venecuelanskom narodu i podršku učesnicima demokratskih protesta koji se hrabro odupiru tiraniji “, naveo je Pompeo u izjavi, prenosi Reuters

Američki State Department najavio je u ponedeljak da će ove sedmice povući svoje osoblje iz Venecuele, dodajući da njihovo prisustvo predstavlja “ograničenje za američku politiku” u toj zemlji.

Venecuela je naredila američkim diplomatima da napuste Caracas u roku 72 sata nakon što je predsjednik Nicolas Maduro optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa za kibernetičku “sabotažu”, koja je dovela do najvećeg nestanka struje u toj zemlji.

“Donald Trump najodgovorniji je za kibernetički napad na venecuelski elektroenergetski sistem”, poručio je Maduro, dodajući da tu tehnologiju posjeduje samo američka vlada, prenosi Reuters.

‘Rizik za mir’

Iz Ministarstva vanjskih poslova Venecuele upozorili su američke diplomate da moraju napustiti državu u sljedeća tri dana jer njihova “prisustvo predstavlja rizik za mir, jedinstvo i stabilnost zemlje”.

Prethodno je venecuelska vlada saopćila da je Washington odlučio potpuno prekinuti komunikaciju sa službenim Caracasom.

Vlasti su navele kako je SAD odlučio povući sve preostale diplomate iz Caracasa jer su propali pregovori dviju strana, javlja AP.

Izvor: Agencije