SAD: S. Arabija, UAE, Bahrein i Egipat krše ljudska prava

Izvještaj je posvetio posebnu pažnju ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija (EPA)
Izvještaj je posvetio posebnu pažnju ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija (EPA)

Američki State Department iznio je sumornu sliku o stanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu i Egiptu, spominjući ozbiljna kršenja prava u te četiri arapske savezničke države.

Na konferenciji za novinare u Washingtonu američki državni sekretar Mike Pompeo i direktor Odjela za ljudska prava State Departmenta Michael Kozak predstavili su sažetak godišnjeg izvještaja State Departmenta o ljudskim pravima u gotovo 200 država. Izvještaj se detaljno bavi pitanjem porasta kršenja ljudskih prava u svijetu u 2018.

U slučaju Saudijske Arabije izvještaj je posvetio posebnu pažnju ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu njegove države u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

U izvještaju se kritizira način na koji su se saudijske vlasti odnosile prema tom zločinu, posebno u vezi s krivičnim gonjenjem počinitelja. Također se ističe da je saudijsko tužilaštvo uhapsilo 11 osumnjičenih u predmetu, ali da oni nisu identificirani i da nisu utvrđene njihove uloge, a nisu predočena ni detaljna pojašnjenja o toku i napretku istrage.

Američki State Department kaže da Washington još nije došao do zaključka ko je odgovoran za ubistvo Khashoggija i da pokušava potaći provođenje detaljne i sveobuhvatne istrage.

U istom kontekstu Saudijska Arabija nije kaznila osobe optužene za kršenje ljudskih prava u drugim slučajevima, čime se jača ambijent nekažnjavanja, navodi se u izvještaju. Ta kršenja prava uključuju vansudska pogubljenja, prisilne nestanke i mučenja, stoji u izvještaju State Departmenta.

Također se navodi da se kritičari saudijske vlade optužuju za terorizam i, shodno tome, procesuiraju.

Kineska kampanja protiv manjina

Kad je riječ o Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u godišnjem izvještaju State Departmenta navodi se da kršenja prava u toj državi uključuju proizvoljna hapšenja političkih aktivista i mučenje u zatvorima, te se ističe da vlasti Abu Dhabija ne provode istrage u slučajevima kršenja ljudskih prava.

Navodi se i to da međunarodne organizacije optužuju vojsku UAE-a za ubijanje civila u Jemenu i ometanje dopremanja humanitarne pomoći.

Vezano za stanje ljudskih prava u Egiptu, izvještaj navodi da kršenja ljudskih prava uključuju proizvoljna i vansudska ubistva koja provode vladini agenti, zatim prisilne nestanke, mučenje i prijetnje po život, teške uvjete u zatvorima, kao i ograničavanje medijskih sloboda i interneta.  

U izvještaju State Departmenta govori se i o stanju ljudskih prava u Bahreinu, te da kršenja prava u toj zemlji uključuju proizvoljna hapšenja, pritvaranje političkih zatvorenika i mučenje.

Vlasti u Bahreinu uveliko se upliću u prava mirnog okupljanja i nameću ograničenja nezavisnim organizacijama, stoji u američkom izvještaju.

Mike Pompeo spomenuo je da je Kina prošle godine intenzivirala svoju kampanju protiv manjina, dodavši da se u toj zemlji danas više od milion osoba suočava s kršenjima prava, aludirajući na ono što se događa ujgurskim muslimanima.

Ponovo je zaprijetio da će vlasti i režimi koji krše ljudska prava platiti cijenu, rekavši da je cilj Washingtona identificirati izazove kad je riječ o tome te iskoristiti američki utjecaj i moć da svaki narod krene ka boljim i dosljednijim praksama u vezi s ljudskim pravima, prema njegovim riječima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO