SAD planira testiranje rakete zabranjene 30 godina

Washington je tražio da Rusija uništi projektile za koje su SAD i NATO tvrdile da krše odredbe sporazuma (EPA)
Washington je tražio da Rusija uništi projektile za koje su SAD i NATO tvrdile da krše odredbe sporazuma (EPA)

Sjedinjene Američke Države planiraju u augustu izvesti prva testiranja vrste krstareće rakete koja je prije više od 30 godina zabranjena Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa, tvrde neimenovani zvaničnici američke odbrane.

Administracija predsjednika Donalda Trampa suspendirala je u februaru članstvo u sporazumu, što joj je, sa pravne tačke, dalo prostora da počne praviti planove za testiranje “nenuklearne rakete” u augustu, navodi AP.

Washington bi se trebao do augusta povući iz sporazuma potpisanog 1987. godine kojim se zabranjuje testiranje i raspoređivanje raketa određenog dometa koje se lansiraju sa zemlje. 

I Rusija se povukla iz sporazuma

Demokrate u Kongresu dovele su u pitanje koliko je mudro povući će iz sporazuma, ali su saglasne s optužbama da ga je Rusija prekršila time što je, kako tvrde, rasporedila krstareće rakete, koje mogu pogoditi američke saveznike u Evropi. 

Nakon odluke SAD-a, i ruski predsjednik Vladimir Putin suspendirao je učešće Moskve u Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Izvor: Agencije


Povezane

Rusko kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa predstavlja jedan od najtežih sigurnosnih izazova za NATO, rekao je generalni sekretar Alijanse.

01 Mar 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO