Podjele i očaj: Osma godišnjica rata u Siriji

Više od trećine zemlje zauzimaju strane države, koji su stvorile i finansirale lokalne milicije, navode stručnjaci (EPA)
Više od trećine zemlje zauzimaju strane države, koji su stvorile i finansirale lokalne milicije, navode stručnjaci (EPA)

Osam godina od početka rata u Siriji, predsjednik Bashar al-Assad smatra kako je sačuvao svoju vlast, ali je režim pod stranim uplivom suočen s rascjepkanom državom opustošenom ratom, prenose agencije.

Od 15. marta 2011. godine više je od 360.000 poginulih, štete se procjenjuju na 400 milijardi dolara, više od 13 miliona je raseljenih i izbjeglica, a Damask je suočen s ogromnim izazovima dok trećina sirijske teritorije još izmiče njegovoj kontroli.

Posljedica pobjede režima nad pobunjenicima i oružanim grupama posljednjih mjeseci te katastrofalno ekonomsko stanje nadjačali su strah za sigurnost.

Stranci drže trećinu države

Uz visoku nezaposlenost, nestašice električne energije i plina, velika većina Sirijaca živi na rubu siromaštva, ocjenjuju Ujedinjeni narodi.

Pao je intenzitete sukoba i samozvani kalifat oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL je na rubu propasti, ali sukob je ipak postao složeniji zbog prisustva “moćnih stranih učesnika koji kontroliraju velika područja” i oni bi se mogli dugo zadržati u Siriji, naglasio je Nicolas Heras, istraživač Centra za novu američku sigurnost (Center for New American Security).

U prvom planu su Rusija i Iran, nepokolebljivi saveznici Damaska, koji im duguje preživljavanje, a koji su i dalje vojno prisutni u Siriji.

Stručnjak za sirijski sukob Joshua Landis je rekao kako trenutno u ovoj bliskoistočnoj državi vladaju podjela i očaj.

Više od trećine zemlje zauzimaju strane države, koje su stvorile i finansirale lokalne milicije, rekao je on.

Idlib i tursko-ruski sporazum

Nekoliko regija ostaje na meti Damaska, među kojima su one pod kontrolom Kurda, koje je do sada podržavao Washington.

Pokrajinu Idlib “štiti” tursko-ruski sporazum, koji je spriječio ofanzivu Assadovog režima.

Turska je zadržala kontrolne tačke i patrole u toj regiji, kao i prisustvo u nekoliko pograničkih gradova.

Washington je odlučio zadržati 200 vojnika na sirijskoj teritoriji, nakon što je ranije najavio povlačenje svojih 2.000 vojnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO