Istraživanja: I dalje je najbolje živjeti u Beču

Beč deset godina dominira u ovom istraživanju, koje se vodi više od dva desetljeća (EPA)
Beč deset godina dominira u ovom istraživanju, koje se vodi više od dva desetljeća (EPA)

Austrijska prijestolnica Beč desetu godinu zaredom proglašena je najboljim gradom na svijetu po kvaliteti života, pokazuju rezultati ovogodišnje studije svjetske konsultantsko-poduzetničke grupe Mercer.

Mercer više od 20 godina provodi godišnje istraživanje kako bi pomogao kompanijama i organizacijama da procijene plate za svoje zaposlenike u inozemstvu.

U istraživanju se upoređuje 40-ak faktora u 231 gradu planete, a među faktorima su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, stepen kriminala, rekreacija, kultura, briga o okolini, lične slobode…

U poređenju se sabiraju bodovi u svim kategorijama: političkoj, socijalnoj i privrednoj.

Tako je najbolje ocjene dobio Beč, na drugom mjestu je Cirih iz Švicarske, iz koje su još dva grada u Top 10 – Ženeva (9) i Bazel (10).

Treće mjesto dijele s istim brojem bodova kanadski Vancouver, njemački Minhen i novozelandski Auckland.

Top 10 kompletiraju njemački Dizeldorf (6), Frankfurt (7) i Kopenhagen (8).

Od Ljubljane do Tirane

Kada je riječ o regiji, i dalje je po Merceru najbolje živjeti u Ljubljani (Slovenija), koja je u odnosu na 2018. godinu napredovala za jedno mjesto i trenutno je 74. grad na ovoj listi.

Slijede Zagreb na 98. i Beograd na 139. mjestu, što su im iste pozicije kao i lani.

Sarajevo je napredovalo tri mjesta, sa 159. na 156. mjesto, a iz Mercera navode kako je to zbog “manjeg broja krivičnih djela”.

Lošija situacija nego u Sarajevu je u Skoplju (161. mjesto) i Tirani (175).

Kao i u prethodnim godinama, na posljednjih pet podioka Mercerove liste su Kartum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sanaa (Jemen), Bangui (Centralnoafrička Republika) te Bagdad (Irak) na posljednjem 231. mjestu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Prema studiji globalne konsultantsko-preduzetničke grupe Mercer, drugo mjesto pripalo je švicarskom Zuerichu, a treće najvećem gradu Novog Zelanda Aucklandu.

20 Mar 2018

Zagreb je na 98, Beograd na 136, a Sarajevo na 155. mjestu po kvalitetu življenja, dok je Luksemburg najsigurniji grad na svijetu.

29 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO