Crna kutija iz Boeinga 737 MAX na analizi u Francuskoj

Boeing 737 MAX, Avion
U izvještaju za prvi kvartal ove godine zabilježen je pad dobiti od 2,1 milijardi dolara (EPA)

Crna kutija srušenog zrakoplova kompanije Ethiopian Airlines bit će poslana u Francusku na analizu.

Crna kutija je djelomično oštećena, a francuska Služba za istrage zrakoplovnih nesreća – BEA priopćila je da su im dužnosnici Etiopije uputili zahtjev za analizu zapisa sa leta, prenosi Anadolija. 

Glasnogovornik Ethiopian Airlinesa Asrat Begashaw izjavio je kako Etiopija nema kapaciteta i mogućnosti za analizu crne kutije.

Ranije nije bilo sigurno u koju će zemlju crna kutija biti poslana na analizu.

“Istražni tim će donijeti odluku u koju zemlju ćemo poslati crnu kutiju”, rekao je ranije.

Putnički zrakoplov Boeing 737 MAX 8 Ethiopian Airlinesa, koji je letio iz Addis Ababe prema Nairobiju, pao je 10. ožujka nedugo nakon polijetanja.

Poginulo je 157 osoba.

I Trump prizemljio Boeing 737 MAX

Uzrok pada putničkog zrakoplova Boeing 737-8 MAX još uvijek nije poznat.

Riječ je o novom zrakoplovu, koji je kompanija kupila u studenome prošle godine.

Nakon ove zrakoplovne nesreće, Turska, Singapur, Kina, Etiopija, Indonezija, Australija, Malezija, Oman, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Austrija, Kazakhstan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Novi Zeland, Indija, Bahrein i niz drugih zemalja zatvorile su svoje zračne prostore, odnosno privremeno obustavile letove na kojima se koriste zrakoplovi Boeing 737 MAX.

Prema direktivama o plovidbenosti i o sigurnosti koje je objavila Agencija Europske unije za sigurnost zračnog prometa – EASA, obustavljene su letačke operacije zrakoplovima Boeing 737-8 MAX i 737-9 MAX u svim državama članicama Europske unije.

Zrakoplovne kompanije više zemalja diljem svijeta priopćile su da su s letova povukle zrakoplove B737 MAX, a u srijedu odluku o prizemljenju ovog tipa zrakoplova američkog proizvođača donijela je Kanada, pa potom i SAD.

Brazil, Meksiko, Panama i Kolumbija su također obustavile letove tih letjelica.

Američki predsjednik Donald Trump popustio je u srijedu pod pritiskom i objavio obustavu letova svih Boeinga 737 MAX, čime se priključio međunarodnom konsenzusu o tom novom zrakoplovu američkog konstruktora nakon dvije tragične nesreće u manje od pet mjeseci.

Kanada: Sličnosti u profilu dvije nesreće

“Hitno ćemo obznaniti obustavu svih letova 737 MAX 8 i 737 MAX 9”, rekao je Trump i dodao da je “sigurnost Amerikanaca i svih putnika njihov apsolutni prioritet”, prenijela je Hina.

Glavni ravnatelj Boeinga Dennis Muilenberg je odmah reagirao i ponovo izrazio potpuno povjerenje u sigurnost 737 MAX-a i objasnio da je sam konstruktor kako bi smirio javnost preporučio privremenu prizemljenje flote zrakoplova.

Odluku o obustavi letova Boieng 737 MAX opravdavaju novi podaci, navela je Američka federalna zrakoplovna uprava – FAA.

Američki predsjednik je donio tu odluku nakon Kanade, koja je do srijede bila jedina zemlja uz Ameriku koja je odbijala obustaviti letove Boeinga.

Ottawa je objasnila da čeka prikupljanje novih informacija, što je odmah povezalo tragediju Addis Abbebe s nesrećom jednog drugog MAX 8 indonezijske kompanije Lion Air u kojoj je krajem listopada poginulo 189 osoba.

Informacije koje su primljene i analizirane u srijedu ujutro dolaze sa satelita i ocrtavaju sličnost u profilu leta tih dviju nesreća, objasnio je ministar prometa Marc Garneau.

Stručnjaci su usporedili profil dvaju letova i utvrdili paralele u njihovim putanjama koje nadilaze sličnosti u vezi mogućeg uzroka pada zrakoplova u Etiopiji.

Piloti prijavljivali probleme sustava stabilizacije

“Iako iz toga ne možemo izvući zaključak, radi s o dovoljnoj sličnosti za poduzimanje mjera opreza”, ocijenio je ministar. 

Prvi elementi istrage o nesreći Lion Aira upućuju na neispravnosti u sustavu stabilizacije u letu MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System).

MCAS je potpuno novi sustav izrađen specijalno za 737 MAX zbog njegovih težih motora od onih u prethodnoj generaciji 737.

Kanada je razmotrila te informacije nakon što je nekoliko američkih pilota izvijestilo u listopadu i studenome, na temelju anonimnih podataka NASA-e, da su bili suočeni s nefunkcioniranjem sustava MCAS.

Oni su uspjeli izbjeći nesreće jer su bili obučeni za takve moguće incidente.

Izvor: Agencije