Mediji: Pobunjeni saudijski princ pokreće kampanju za svrgavanje režima

Princ Khaled bin Farhan al-Saud nastoji uspostaviti ustavnu monarhiju u Saudijskoj Arabiji

Khaled bin Farhan al-Saud, saudijski princ u egzilu, pokrenuo je opozicijski “Pokret za slobodu naroda Arapskog poluotoka”, koji poziva na promjenu režima u Saudijskoj Arabiji te obećava da će pružiti zaštitu disidentima koji su pobjegli iz svoje države nakon što su saudijski zvaničnici izvršili atentat na Jamala Khashoggija prošle godine, izvještava list Independent.

Princ Khaled u izjavi za ovaj britanski list pojasnio je da nastoji uspostaviti ustavnu monarhiju u Saudijskoj Arabiji i održati izbore za imenovanje premijera i vlade u cilju borbe protiv kršenja ljudskih prava i nepravde kao endemske pojave u zemlji.

Četrdesetjednogodišnji princ izjavio je novinarima da je Saudijskoj Arabiji potreban novi sistem, poput drugih demokratija u kojima ljudi imaju pravo izabrati vladu, kako bi stvorili novu Saudijsku Arabiju.

Napustio domovinu 2007.

“Imamo viziju za pravosudni sistem, ljudska prava i odgovornost, ali sada se moramo usredotočiti na Ustav i aktivizam da bismo pomogli Saudijcima u Evropi”, rekao je princ.

Također je naglasio da će kraljevska porodica, dinastija Saud, ostati diplomatski i simbolični šefovi zemlje, baš kao i britanska monarhija, ali da će narod na kraju držati vlast u svojim rukama.

Princ Khaled, koji je u egzilu u Njemačkoj, otkriva da je bio primoran napustiti Saudijsku Arabiju 2007. nakon što je dobio upozorenje da je izdana naredba za njegovo hapšenje zbog kritiziranja saudijskih vlasti.

Dodaje da želi pomagati drugim osobama koje su naišle na iste probleme kao i on.

Prema izvještaju Independenta, ideja o formiranju opozicijskog pokreta nastala je usred otvorene kampanje koju je saudijski režim pokrenuo protiv svojih kritičara, naročito nakon što su saudijski zvaničnici ubili novinara Khashoggija u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu početkom oktobra.

Poziv na sastanak u Egiptu

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) zaključila je da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman naredbodavac tog zločina, što Rijad i dalje žestoko odbija.

Princ Khaled, čija je majka Egipćanka, tvrdi da su mu obećavani milioni dolara “ako pristane otputovati u Egipat kako bi se sastao sa zvaničnicima režima u saudijskom konzulatu u Kairu”, što je odbio.

Bio je uvjeren da je riječ o zavjeri kako bi bio vraćen u Saudijsku Arabiju, u okviru eskalirajuće kampanje koju je nametnuo Bin Salman s ciljem da ušutka svoje kritičare.

Izvor: Agencije