Kardinalu šest godina zatvora zbog zlostavljanja dječaka

Pell je osuđen za pet seksualnih prijestupa u prostorijama crkve počinjenih prije 22 godine nad 13-godišnjim dječacima (EPA)

Kardinal i bivši „vatikanski rizničar“ George Pell osuđen je na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka koji su devedesetih godina pjevali u crkvenom horu u katedrali svetog Patrika u Melbourneu.

Sedamdesetsedmogodišnji Pell je najviše pozicionirani zvaničnik Vatikana kojem se na australskom sudu sudilo za seksualno zlostavljanje.

“Prema mom mišljenju, vaše ponašanje je prožeto zapanjujućom arogancijom”, kazao je glavni sudija Peter Kidd tokom izricanja presude koja je trajala više od sat vremena. Smatra i kako je Pellova moralna krivnja u oba slučaja visoka.

Kidd je odredio razdoblje od tri godine i osam mjeseci u kojem neće moći biti uvjetnog otpusta, a Pell će do kraja života biti registriran kao seksualni prijestupnik.

Drzak napad

Pell je osuđen za pet seksualnih prijestupa u prostorijama crkve počinjenih prije 22 godine nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u horu katedrale Sv. Patrik i prijetilo mu je do 50 godina zatvora.

Napadi na dvojicu dječaka dogodili su se nakon nedjeljne mise krajem 1996. i početkom 1997. godine u sobi i hodniku u katedrali svetog Patrika u Melbourneu gdje je Pell bio nadbiskup.

“Prva epizoda u svećeničkoj sakristiji uključivala je drzak i nasilan seksualni napad na dvije žrtve”, rekao je Kidd. 

Tokom izricanja presude jasno je stavio i doznanja kako se kazna zasniva isključivo na zločinima za koje je osuđen Pell te kako se on ne smije koristiti kao “žrtveni jarac”.

“Nisam ovdje da sudim Katoličkoj crkvi”, kazao je.

Gnusni zločini

Sudija Kidd objasnio je kako je za izricanje kazne uzeo u obzir “gnusne zločine” koje je izvršio Pell, ali i njegovu stariju dob te činjenicu kako je “na drugi način vodio besprijekoran život”.

“Možda nećete živjeti dovoljno dugo da izađete iz zatvora”, rekao je.

Porota je Pella proglasila krivim 11. decembra prošle godine nakon četverosedmičnog suđenja, a presuda je objavljena u februaru ove godine nakon što je sudski nalog kojim se zabranjuje medijsko izvještavanje o Pellovom suđenju ukinuo glavni sudija Kidd.

Kardinal je negirao sve optužbe, te je tvrdio kako je nevin.

Papa Franjo u decembru je tiho uklonio Pella iz svog vijeća savjetnika, a njegovo mjesto će zamijeniti neki drugi kardinal iz grupe C-9 koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu.

Izvor: Agencije