Kurz: Evropi treba manje pravila, ali kojih bi se pridržavali

Kurz podržava i prijedlog Emmanuela Macrona za novo partnerstvo s Afrikom (EPA)
Kurz podržava i prijedlog Emmanuela Macrona za novo partnerstvo s Afrikom (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz podržava prijedloge predsjednika Francuske Emmanuela Macrona u njegovom zalaganju za “evropsku renesansu” u područjima zaštite granice i jačanja konkurentnosti, ali ističe da je on za Evropu supsidijarnosti, prenose agencije.

Za agenciju APA rekao je da je za Evropu koja bi bila snažna u velikim pitanjima, a kod ostalih odlučivanje prepustila regijama ili državama članicama.

“Nama je potrebno, ukupno gledano, manje pravila, ali kojih bismo se pridržavali”, naglasio je, dodajući da je zajedničko djelovanje potrebno kad je riječ o zaštiti granica Evropske unije i jačanju konkurentnosti, ali da nema potrebe za zajedničkom socijalnom politikom.

Također podržava Macronov prijedlog za novo partnerstvo s Afrikom, veći fokus na inovacije, povlašten tretman firmi iz Evropske unije i ambicioznu borbu protiv klimatskih promjena.

Isto tako, zalaže se za pošteno oporezivanje internetskih giganata u Evropi, kao i za borbu protiv mržnje, posebno antisemitizma, i to i na internetu.

Zajednička fotelja u Vijeću sigurnosti

Druge prijedloge, kao što su jedinstvena minimalna plaća u EU-u, socijalna unija ili objedinjavanje dugova, odbija.

“Kao neutralna država, koja nije članica NATO-a, kritički gledamo i na planove povećanja izdataka za odbranu na dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali i obavezu pružanja vojne pomoći”, rekao je Kurz, ističući da pozitivno gleda na zajedničku fotelju EU-a u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Pozdravio je pokrenutu debatu o budućnosti EU-a koju je inicirao Macron.

“Kao neko ko je za EU, u našem je interesu da radimo na djelotvornoj i snažnoj Uniji, kao i da zaštitimo naš evropski način življenja”, objasnio je austrijski kancelar, dodajući da pod tim podrazumijeva vladavinu prava, demokratiju i slobode, koje treba braniti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO