Sporazum o Brexitu u utorak ponovo u britanskom Parlamentu

U pregovorima između britanskih i evropskih dužnosnika i dalje nema pomaka (Ilustracija)
U pregovorima između britanskih i evropskih dužnosnika i dalje nema pomaka (Ilustracija)

Britanski zastupnici u utorak će ponovo glasati o sporazumu o Brexitu koji su dogovorili premijerka Theresa May i Evropska unija.

Pred njima je historijska odluka hoće li ga podržati, ili za manje od tri sedmice riskirati haotičan izlazak iz EU-a.

Donji dom britanskog Parlamenta odbacio je prije dva mjeseca taj sporazum velikom većinom glasova i poslao May u Brisel da o njemu ponovo pregovara.

Evropski čelnici odbacili su njene zahtjeve, a u pregovorima između britanskih i evropskih dužnosnika i dalje nema pomaka.

Ako britanski zastupnici ne prihvate sporazum i ako se ne dogovori produženje pregovora, Velika Britanija će morati izići iz EU-a 29. marta, nakon 46 godina članstva, što će izazvati velike poremećaje na obje strane.

‘Niko ne zna šta će se dogoditi’

Dužnosnici su ovog vikenda nastavili pregovore o nekoj vrsti pravnih garancija koje bi mogla uvjeriti britanske zastupnike da podrže sporazum.

May bi mogla i sama u posljednji trenutak ponovno posjetiti Brisel bude li potrebno.

No, malo ih očekuje da bi mogla izboriti značajnije ustupke prije glasanja u utorak, pa May, umjesto toga, nastoji podsjetiti zastupnike šta je u igri.

U govoru u petak upozorila je tako da bi, kada bi ponovno odbacili njezin sporazum, izazvali “krizu”.

“Podržite ga i Ujedinjeno Kraljevstvo će izaći iz EU-a. Odbacite ga i niko ne zna šta će se dogoditi”, kazala je.

“Možda nećemo napustiti EU još mjesecima. Mogli bismo otići bez zaštitnih mjera koje sporazum predviđa. Možda nikada nećemo otići.”

Problem irske granice

Prijetnja pobune kabineta zbog mogućeg Brexita bez sporazuma prisilila je May da pristane da će, ako njen sporazum bude ponovo odbačen, zastupnici ove sedmice moći glasati i o mogućnosti Brexita bez sporazuma (u srijedu) te o odgodi Brexita (četvrtak).

Pregovori se vode o “backstopu”, zaštitnom mehanizmu kojim se želi osigurati da će granica na irskom otoku nakon Brexita ostati otvorena.

Velika Britanija bi po tom aranžmanu ostala u carinskoj uniji s EU-om i nekim dijelovima zajedničkog evropskog tržišta dok se i ako se ne pronađe drugi način, kao što je sporazum o trgovini, kojim bi se izbjegle granične kontrole.

Mnogi britanski zastupnici strahuju da je to zamka zbog koje bi ostali vezani uz EU.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO