SAD želi potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje

Prema američkom planu, denuklearizacija bi uključivala programe hemijskog i biološkog oružja (EPA)

Sjedinjene Američke Države ne žele postupnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje, izjavio je američki izaslanik Stephen Biegun, dodajući da Washington želi potpunu denuklearizaciju u zamjenu za ukidanje sankcija.

Biegun je potvrdio da administracija Donalda Trumpa želi postići definitivnu denuklearizaciju, koju se može u potpunosti provjeriti, do kraja prvog predsjednikova mandata u siječnju 2021., prenosi AFP.

Prema tom planu, denuklearizacija bi uključivala programe kemijskog i biološkog oružja.

Vrata za pregovore ostaju otvorena

“Ne može biti postignut globalni sporazum dok ne postoji dogovor o svakom detalju”, dodao je Biegun i jamčio da je američka vlada čvrsta u vezi s time.

Posebni je američki predstavnik ocijenio da je, bez obzira na neuspjeh drugog susreta Donalda Trumpa i Kim Jong-una krajem veljače, ipak ostvaren napredak.

“Vrata ostaju otvorena za nastavak pregovora s Pjongjangom, ali sjevernokorejska strana mora ostati u potpunosti angažirana” zaključio je Biegun.

Izvor: Agencije


Povezane

SAD nemaju iluzije o tome na šta je Sjeverna Koreja sposobna, ali Trump ostaje siguran u svoj lični odnos sa sjevernokorejskim vođom, kaže savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

Published On 10 Mar 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO