Pentagon najavio proizvodnju dijelova za raketne sisteme

Pentagon je objavio da je riječ o aktivnostima na konvencionalnom, a ne na nuklearnom oružju (EPA)

Sjedinjene Američke Države počet će “proizvodne aktivnosti” na dijelovima zemaljskih raketnih sustava, objavio je Pentagon u ponedjeljak nakon što je Washington najavio da se povlači iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjega dometa (INF).

SAD je prošloga mjeseca objavio da će u roku šest mjeseci izaći iz INF-a ne prestane li Rusija kršiti taj dogovor iz 1987., javio je Reuters.

Rusija je objavila da suspendira sporazum. Moskva negira da krši INF i umjesto toga za nepoštivanje optužuje SAD, koji to odbacuje.

“Počet ćemo proizvodne aktivnosti na dijelovima kako bismo mogli provesti razvojna testiranja tih sustava, aktivnosti koje do 2. veljače ne bi bile sukladne našim obvezama iz INF-a”, rekla je pukovnica Michelle Baldanza.

Apel iz UN-a

“To istraživanje i razvoj osmišljeni su tako da budu reverzibilni vrati li se Rusija punom i provjerljivom poštivanju sporazuma prije nego što se mi iz njega povučemo u kolovozu 2019.”, dodala je Baldanza.

Pentagon je objavio da je riječ o aktivnostima na konvencionalnom, a ne na nuklearnom oružju.

Ujedinjeni narodi pozvali su SAD i Rusiju da sačuvaju INF, kazavši da bi svijet bez njega bio nesigurniji i nestabilniji.

Izvor: Agencije