Malezija odbacila optužbe za ubistvo protiv Indonežanke u slučaju Kim

Tužitelji su izjavili sudu da im je naloženo da povuku optužnicu protiv Siti Aisyaha (EPA)

Indonežanka optužena 2017. godine za ubistvo polubrata sjevernokorejskog vođe puštena je iz pritvora u ponedjeljak, nakon što je malezijski sud odbacio optužbu za ubistvo.

Nakon sudske odluke 26-godišnja Siti Aisyah zagrlila je suoptuženu Doan Thi Huong, 30-godišnju Vijetnamku, i plakala.

Dvije žene optužene su da su tekućim VX-om, zabranjenim hemijskim oružjem, na aerodromu Kuala Lumpur u februaru 2017. godine otrovale Kim Jong-nama, polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, prenosi Hina.

‘Žrtveni jarac’

Od početka slučaja postojale su sumnje da je Kim Jong-nam žrtva zavjere koju su organizirali sjevernokorejski agenti koji su napustili Maleziju u satima nakon ubistva, a dvije su žene bile samo pijuni u političkom atentatu.

Siti Aisyah radila je kao maserka u Kuala Lumpuru, dok je Doan sebe opisivala kao zabavljačicu.

“Još vjerujemo da je ona bila samo ‘žrtveni jarac'”, izjavio je novinarima advokat Siti Aisyaha, Gooi Soon Seng.

“Još vjerujem da je Sjeverna Koreja imala nešto s tim”, dodao je.

Suđenje Siti Aisyahu prekinuto je u decembru prošle godine.

Mogući novi dokazi

Tužitelji su u ponedjeljak izjavili sudu da im je naloženo da povuku optužnicu protiv Siti Aisyaha, ali nisu naveli razlog povlačenja.

Nakon što je sud pustio Siti Aisyah, viđena je kako je otpraćena do automobila indonezijske ambasade, koji je čekao ispred zgrade suda.

Iako je sud oslobodio Siti Aisyah, odbio je zahtjev njenog advokata da bude u potpunosti oslobođena optužbe, zbog mogućnosti pozivanja na nove dokaze.

Izvor: Agencije


Povezane

Optuženima za ubistvo polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una sudit će se u Maleziji jer, kako je sud zaključio, postoji dovoljno dokaza za pokretanje postupka. Početkom 2017. dvije žene su uhvaćene na sigurnosnim kamerama na aerodromu u Kuala Lumpuru kako Kim Jong-namu u lice prskaju nervni agens. Optužene tvrde kako su mislile da učestvuju u televizijskoj […]

Published On 16 Aug 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO