Celik: Američki komentari o S-400 prešli su granicu

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike (Arhiva)

Glasnogovornik vladajuće turske Partije pravde i razvoja (AKP) Omer Celik izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Američke Države pretjeruju u kritiziranju sporazuma koji je Turska postigla s Rusijom o kupovini odbrambenog raketnog sistema S-400.

“Njihovi [američki] komentari prešli su granice”, rekao je on novinarima u Ankari, prenosi Anadolija.

Dalje je rekao da su nerazumne američke konstatacije da bi SAD mogao poništiti sporazum o prodaji borbenih aviona F-35 Turskoj.

“To ne dolikuje saveznicima NATO-a. Saveznici probleme trebaju rješavati dijalogom. Niko Turskoj ne može prijetiti”, poručio je Celik.

‘Nisu nam htjeli prodati Patriot’

Američki zvaničnici tvrde da je Turska trebala kupiti američke protivraketne sisteme Patriot umjesto ruskog sistema S-400, za koji Washington tvrdi da nije u skladu s važećim sistemom u NATO-u.

Turski zvaničnici , pak, odgovorili suda neće odustati od kupovine sistema S-400, pa čak ni u slučaju da kupe i Patriot.

Zvanična Ankara prigovorila je Washingtonu da joj prvobitno nije htio prodati sisteme Patriot, a da naknadno negoduje što je Turska našla alternativu.

Izvor: Agencije