Procvat Ruande: Od genocida do svemira

Prvi komunikacioni satelit Ruanda je lansirala iz Francuske Gvajane, u okviru razvoja obrazovnog sistema (Mreže)

Ruanda je država u jezerskoj regiji središnje Afrike i bez izlaza na more. Premda se radi o maloj državi, razorenoj ratom i masakrima, u njoj počinje priča o izvanrednom uspjehu i fascinantnom ekonomskom modelu.

Ruanda, koja se godinama utapala u močvari rata, koji je uništavao sve pred sobom, stresla je prašinu sa sebe i ustala ispod ruševina. Inspirirana putevima kojima su kročili veliki počela je ostvarivati i nizati uspjehe u samo nekoliko godina.

Prije nekoliko dana ova zemlja je svoj uspjeh krunisala lansiranjem prvog satelita u orbitu u sklopu projekta povezivanja škola i urbanih područja s besplatnim internetom i prelaza na optičke kablovske mreže, koji je iznosio više od dvije milijarde dolara.

U periodu od 1993. do 1995. godine Ruanda je postala žrtva građanskog rata između etničke većine Hutu, koja čini više od 80 posto stanovnika, i ostatka stanovništva koje predstavlja pleme Tutsi.

Milion žrtava genocida

Na samom početku rata prednost je imala većina. Međutim, Paul Kagame, ime koje će historija pamtiti, organizirao je redove Ruandskog patriotskog fronta izvan države. Poveo je osvetnički rat i 1995. godine uspio okupirati glavni grad Kigali.

Broj žrtava genocida iznosio je blizu milion, od oko jedanaest miliona stanovnika u to vrijeme, a više od dva miliona Hutua bili su primorani pobjeći u susjedni Zair, zbog straha od odmazde, dok je u zatvore smješteno više od 120.000 optuženih za genocid.

Nakon tog rata Ruandski patriotski front uspio je preuzeti kontrolu nad državom, a Kagame je imenovan na funkciju zamjenika predsjednika Pasteura Bizimungua. Međutim, država se gušila u haosu pet godina nakon rata, a vlada nije uspijevala pronaći rješenje za problem.

Zemlja je prolazila kroz najgore periode na socijalnom, ekonomskom i političkom polju, a izgledi Bizimungue i njegove vlade nisu se činili baš najboljim. Stoga se on povukao sa vlasti i 2000. godine je predao u ruke svog zamjenika Kagamea.

Dolaskom na vlast, Kagame je postavio dva jasna cilja – prvo, da ujedini narod; drugo, da izvuče zemlju iz siromaštva. Predsjednik je pristupio realizaciji ovog plana s više područja, posvećujući prvenstveno pažnju pomirenju u društvu, usvajanju novog ustava, koji zabranjuje upotrebu naziva Hutu i Tutsi, te korištenje bilo kakvog etničkog diskursa.

Različiti planovi vlade uspjeli su dovesti do pomirenja među članovima zajednice. Izbjeglice su se vratile svojim domovima i uspostavljeni su lokalni sudovi kako bi se vratila prava i uklonile nepravde.

Energija usmjerena na ekonomiju

Uz ostvarivanje napretka u društvenim pitanjima, vlada je energiju usmjerila na razvoj i unapređenje ekonomije. Eksperti i stručnjaci su ponudili studije koje su pretočene u ekonomsku “Viziju 2020”, koja obuhvata 22 cilja u različitim oblastima.

Ovi ciljevi su uspjeli ostvariti čudo, pa se tako bruto domaći proizvod – BDP po stanovniku u 2015. godini povećao za 30 puta u odnosu na prethodnih 20 godina.

Ekonomski stručnjak iz Ruande Klit Nikza u svemu tome ne vidi nikakvo čudo. “Da bi se stvorila uspješna država, ne treba da iznova izmišljate točak, nego je dovoljno da iskoristite iskustva drugih”, kaže on.

Stopa siromaštva je pala sa 60 na 39 posto, a stopa nepismenosti sa 50 na 25 posto

U tom smislu vlada ove zemlje je poslala brojne odbore u druge zemlje kako bi iskoristili njihova iskustva.

“Ako možete napraviti aerodrom koji funkcionira bez korupcije i mita, pružite brzu internet uslugu u zemlji, osigurate jednostavne procedure investiranja i imate omladinu koja govori engleski jezik, onda ćete dobiti efikasnu državu i privući ćete kompanije i investitore iz cijelog svijeta”, izjavio je Nikza ranije za Al Jazeeru.

Vlada je primijenila koncept “jednog prozora” (Single window) za investicije, i dok ulagači u brojnim državama moraju sedmicama ili mjesecima čekati da dođu do dozvola za ulaganje, ovdje je priča sasvim drugačija. Investitori mogu sve pravne postupke završiti na jednom mjestu i mogu osnovati kompaniju za dan ili za nekoliko sati.

Prvi komunikacioni satelit

Ekonomija Ruande postala je najbrže rastuća u Africi u posljednjih nekoliko godina. Između 2000. i 2015. godine njena ekonomija je ostvarila rast BDP-a za devet posto godišnje i postala je jedna od najvažnijih destinacija za investitore i turiste širom svijeta.

Stopa siromaštva je pala sa 60 na 39 posto, a stopa nepismenosti sa 50 na 25 posto. Prema afričkim izvještajima, Ruanda je doživjela najveći ekonomski razvoj u svijetu od 2005. godine, a BDP je porastao na oko 8,5 milijardi dolara u 2016. godini, dok je u 2005. godini iznosio 2,6 milijardi dolara.

Ova zemlja je postala prva turistička destinacija u centralnoj Africi. Glavni grad Kigali je jedan od najsigurnijih gradova na cijelom kontinentu i ima status jednog od najčišćih i najljepših afričkih gradova. Prihodi od turizma u 2016. godini iznosili su više od 400 miliona dolara.

Kao vrhunac postignuća, Ruanda je 27. februara lansirala u orbitu svoj prvi komunikacioni satelit iz svemirskog centra u Kuruu, u Francuskoj Gvajani, u okviru razvoja obrazovnog sistema. Ova država je u kratkom vremenskom roku uspjela smanjiti nepismenost i postati jedna od zemalja s najmanjom stopom nepismenosti na kontinentu.

“Satelit će pomoći da se međusobno povežu udaljene zajednice”, prenijeli su mediji izjavu Paule Ingabire, ruandske ministrice za komunikacije i inovacije.

“Ulaganje u svemirsku tehnologiju dio je našeg glavnog zadatka premošćivanja digitalnog jaza pružanjem jednakih digitalnih mogućnosti za ruralne i udaljene zajednice”, rekla je ona.

Izvor: Al Jazeera