Bolton: Moguć treći samit Trumpa i Kim Jong Una

Bila je greška pretpostaviti da će Sjeverna Koreja "automatski" poštivati svoje obaveze, kaže Bolton (EPA)

Američki predsednik Donald Trump je otvoren za treći samit sa liderom Severne Koreje Kim Jong Unom, ali će se možda morati sačekati neko vreme da se to desi, izjavio je Trumpov savetnik za nacionalnu bezbednost John Bolton. 

Govoreći za ABC, Bolton je rekao da SAD nemaju iluzije o tome na šta je Severna Koreja sposobna, ali Trump ostaje siguran u svoj lični odnos sa severnokorejskim vođom, prenosi Reuters.

Boltonovi komentari usledili su pošto su dva američka analitička centra i južnokorejska špijunska agencija prošle nedelje saopštili da Severna Koreja obnavlja pogon za lansiranje raketa na zapadu zemlje.

Bilo je i izveštaja iz obaveštajne službe Južne Koreje o novim aktivnostima u fabrici u Sanumdongu, blizu Pjongjanga, koja je proizvela prve severnokorejske interkontinentalne balističke rakete koje mogu da dopru do SAD.

Bolton je odbio da govori o tim izveštajima ili da kaže da li bi novo lansiranje raketa iz Severne Koreje moglo bi da izazove reakciju SAD.

‘Obavještajna služba stalno posmatra Severnu Koreju’

Međutim, rekao je da je bila greška pretpostaviti da će Severna Koreja “automatski” poštovati svoje obaveze.

“Predsednik je siguran u svoj lični odnos sa Kim Jong Unom. Uložio je dosta vremena pokušavajući da razvije taj odnos”, izjavio je Bolton za ABC.

“Rekao je da je otvoren za treći samit, on nije zakazan i možda će morati da prođe neko vreme. Ali spreman je da se ponovo angažuje jer misli da su izgledi za Severnu Koreju zaista spektakularni”, rekao je Bolton.    

On je rekao da misli da Kim ima “veoma jasnu ideju” o tome kako Trump gleda na raketne testove. Američka obaveštajna služba stalno posmatra Severnu Koreju, rekao je.

“Vidimo šta oni sada rade. Vidimo to jasno i nemamo iluzije o tome na šta su sposobni”, dodao je Bolton.

Izvor: Agencije