Turska i SAD počeli pregovore o raketama Patriot

Recep Tayyip Erdogan rekao je da Turska neće odustati od dogovora o kupovini raketnog sistema S-400 od Rusije (Reuters)

Ankara i Washington počeli su pregovore o turskoj kupovini raketnog protivzračnog sistema odbrane Patriot od Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je u petak Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Turske.

“Pozitivan odgovor došao je od Amerikanaca nakon posljednjeg pisma koje smo poslali u vezi sa sistemom Patriot i počeli su pregovori o kupovini”, irekao je on za lokalne medije u provinciji Eskisehir.

Nakon dugotrajnih bezuspješnih napora da kupi raketni sistem odbrane od SAD-a, Turska je 2017. godine odlučila od Rusije kupiti sistem protivzračne odbrane S-400.

Kupovina sistema S-400 od Rusije završen je posao, izjavio je u utorak Cavusoglu, uprkos naporima Washingtona da uvjeri Tursku da kupi američki sistem Patriot.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i Sjevernoatlantske alijanse upozorili su Ankaru da ruski sistem ne može biti integriran u zračni i raketni projekt NATO-ovog sistema odbrane.

Prilagođavanje NATO sistemima

Također su upozorili da kupovina sistema S-400 ugrožava tursku kupovinu borbenih aviona Lockheed Martin F-35 i eventualno rezultira sankcijama SAD-a.

Prije desetak dana turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Turska neće odustati od dogovora o kupovini raketnog sistema S-400 od Rusije.

On je to kazao dan nakon neformalnog roka koji je Ankari dao Washington da odgovori na američku kontraponudu.

Članica NATO-a Turska ponavlja privrženost kupovini ruskog sistema raketne odbrane uprkos upozorenjima iz Alijanse da se S-400 ne može prilagoditi NATO odbrambenim sistemima.

Izvor: Agencije