Stoltenberg: Nećemo novi Hladni rat

Jens Stoltenberg je poslije susreta s Bojkom Borisovim pozvao Rusiju da se vrati primjeni INF sporazuma (AP)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u Sofiji, na obeležavanju 15. godišnjice ulaska Bugarske u članstvo Alijanse, da rusko kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa – INF, ključnog iz doba Hladnog rata, predstavlja jedan od najtežih bezbednosnih izazova za NATO.

AP prenosi da je Stoltenberg zatražio od Rusije da se vrati poštovanju INF sporazuma, koji je decenijama bio osnova kotrole naoružanja u svetu.

Navodi se da je Stoltenberg, nakon razgovora sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, poručio da “NATO ne želi novi Hladni rat”.

‘Ne želimo novu utrku u naoružanju’

“Mi ne želimo novu trku u naoružanju i pozivamo Rusiju da se vrati primeni INF sporazuma”, kazao je generalni sekretar Alijanse.

On je dodao da je istovremeno potrebno da NATO bude spreman za svet u kojem neće biti INF sporazuma, ali će biti više ruskih raketa.

Stoltenberg je istakao stratešku ulogu Bugarske u regionu Crnog mora, kao i doprinos u NATO misijama u Avganistanu, na Kosovu i u Iraku.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministri odbrane NATO-a na dvodnevnom sastanku u Briselu razmatraju opcije odbrane Evrope ako američko-ruski sporazum o razoružanju propadne. Sjedinjene Američke Države i NATO optužuju Rusiju za kršenje Sporazuma, kojim je dogovoreno uništavanje raketa kratkog i srednjeg dometa. Sporazum potpisan 1987. godine zabranjuje projektile dometa od 500 do 5.500 km.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO