SAD zbog Trumpove zabrane odbio 37.000 zahtjeva za vize

Protesti pred Vrhovnim sudom SAD-a nakon odluke koja pogađa državljane zemalja s muslimanskom većinom (Reuters)

State Department je u 2018. godini odbio preko 37.000 zahtjeva za američku vizu, nakon što je administracija predsjednika Donalda Trumpa uvela zabranu za putovanja, u poređenju sa samo 1.000 iz prethodne godine.

SAD godišnje iz različitih razloga odbije oko četiri miliona zahtjeva za vizu, ali ovi podaci odnose se na odbijenice koje su uslijedile nakon zabrane koju je uveo Trump nedugo nakon što je preuzeo dužnost predsjednika SAD-a, a koju je savezni sud privremeno blokirao.

Zabrana je najviše pogodila ljude iz Irana, Libije, Somalije, Sirije i Jemena, zemalja u kojima je broj odobrenih viza u 2018. godini pao za 80 posto u poređenju sa 2016. godinom, zadnjom u kojoj nije bila na snazi.

Pogođeni i Venecuela i Sjeverna Koreja

Trumpova odluka iz januara 2017. godine da zabrani ulaz u SAD građanima nekoliko zemalja s muslimanskom većinom izazvala je sudsku bitku oko toga da li se radi o nezakonitoj “muslimanskoj zabrani”, ili o legalnoj upotrebi predsjedničkih ovlasti.

Administracija je promijenila odluku na zahtjev suda, a onda ju je Vrhovni sud odobrio, nakon čega je u decembru 2017. godine stupila na snagu.

Rezultat je da većina ljudi iz Irana, Libije, Somalilje, Sirije i Jemena ne može ući na teritoriju SAD-a više od godinu.

Pogođeni su, također, Venecuela i Sjeverna Koreja.

Izvor: Agencije