Većina Nijemaca smatra američko-njemačke odnose negativnima

Veze između SAD-a i Njemačke, vodeće evropske ekonomije, zategnute su nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika 2016. (EPA)

Gotovo 85 posto Nijemaca ima negativan ili vrlo negativan pogled na američko-njemačke odnose i većina želi veću distancu između tradicionalno bliskih transatlantskih saveznika, pokazuje novo istraživanje objavljeno u petak.

Riječ je o rezultatima istraživanja Atlantik-Brueckea i Instituta Civey provedenog u novembru i decembru prošle godine na uzorku od 5.000 ljudi, prenosi Hina.

Veze između SAD-a i Njemačke, vodeće evropske ekonomije, zategnute su nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika 2016. Trump je više puta kritizirao Njemačku zbog njenih trgovačkih praksi, troškova za odbranu i učešća u plinovodu pod ruskim vodstvom “Sjeverni tok 2”.

Njemačka nastoji održati prijateljske veze sa SAD-om, ali čelnici javno govore o eroziji povjerenja nakon američkog povlačenja iz Pariskog klimatskog sporazuma, nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. s Iranom i, najnovije, Sporazuma o nuklearnim projektilima (INF).

Proširivanje dijaloga

Michael Werz, viši zvaničnik Centra za američki napredak i član izvršnog odbora Atlantik-Brueckea, pozvao je Nijemce da ne dopuste da zabrinutost u vezi s Trumpom poveća njihovo antiameričko raspoloženje.

Burkhard Schwenker, zamjenik predsjednika Atlantik-Brueckea, rekao je da istraživanje pokazuje potrebu da se udvostruče napori za proširivanje dijaloga između dva saveznika na svim nivoima.

Ukupno 57,6 posto ispitanika želi veću distancu između Berlina i Washingtona, a 42,3 posto smatra Kinu boljim partnerom.

Trećina ispitanika rekla je da smatra desničarski populizam i protekcionizam najopasnijim svjetskim krizama, u usporedbi sa samo 1,9 posto zabrinutih u vezi s Rusijom, a 2,2 posto ih se boji sve većeg utjecaja Kine.

Izvor: Agencije