Merkel: ISIL je daleko od poraza

Merkel je istakla da je praćenje događaja u Siriji jedan od glavnih prioriteta BND-a (EPA)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) daleko je od poraza i umjesto toga pretvara se u asimetričnu ratnu silu nakon što je izgubila gotovo cijelu teritoriju koju je kontrolirala u Siriji, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je to rekla na otvaranju novog sjedišta Njemačke obavještajne službe (BND) u Berlinu, a njena izjava, kako ocjenjuje Reuters, u suprotnosti je s izjavom američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u decembru rekao da je grupa ISIL poražena.

“Takozvana Islamska država Irak i Levant, srećom, istisnuta je sa svoje teritorije, ali to, nažalost, ne znači da je nestala”, poručila je Merkel.

“Ona se transformira u asimetričnu ratnu silu. A to je, naravno, prijetnja”, zaključila je kancelarka.

Kibernetičke prijetnje

Merkel je istakla da je praćenje događaja u Siriji jedan od glavnih prioriteta BND-a, što podrazumijeva i praćenje kibernetičkih prijetnji i lažnih vijesti osmišljenih s ciljem da utječu na demokratske izbore.

“Ostajemo daleko od mira u Siriji”, rekla je Merkel, prenosi Tanjug.

Ona je upozorila i na opasnost od širenja lažnih vijesti koje su, prema njenom mišljenju, “dio kibernetičkog rata”.

U novom sjedištu BND-a bit će smješteno 4.000 radnika te agencije, koji će se morati preseliti sa sadašnje lokacije u blizini Muenchena.

Za izgradnju novog sjedišta u centru njemačke prijestonice bilo je potrebno više od deset godina, a cio projekt koštao je više od 1,4 milijarde eura, izvijestili su njemački mediji.

Izvor: Agencije