Khamenei: ‘Smrt Americi’ ne cilja na Amerikance nego na njihove čelnike

"Iranski narod neće prestati govoriti 'Smrt Americi' sve dok se SAD ponaša neprijateljski prema Iranu", kaže Khamenei (Arhiva)

Iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei u petak je stao u odbranu riječi “Smrt Americi”, koje su postale standardan slogan na antiameričkim protestima širom Irana.

Khamenei je izjavio da te riječi nisu usmjerene na Amerikance nego na američke čelnike.

Sajt vjerskog vođe citirao je danas Khameneijevu izjavu da slogan znači “smrt američkim čelnicima, smrt (predsjedniku Donaldu) Trumpu, Johnu Boltonu i (Mikeu) Pompeu”.

Bolton je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, a Pompeo američki državni sekretar.

Khamenei je dodao da iranski narod “neće prestati govoriti ‘Smrt Americi’ sve dok se SAD ponaša neprijateljski prema Iranu”.

Ne treba vjerovati Evropljanima

Khamenei je tako reagirao na govor Donalda Trumpa o stanju nacije, u kojem je američki predsjednik, između ostalog, rekao:

“Nećemo odvratiti oči od režima koji skandira ‘Smrt Americi'”.

Khamenei je, također, poručio iranskim zvaničnicima da ne trebaju vjerovati Evropljanima.

Iran i evropske zemlje u pregovorima su kojima nastoje spasiti iranski nuklearni sporazum iz 2015, iz kojeg se SAD povukao prošle godine.

“Ovih dana traju diskusije s Evropljanima o njihovim prijedlozima. Moj je savjet da im ne treba vjerovati, kao ni SAD-u”, dodao je Khamenei.

Ranije ovog mjeseca Njemačka, Francuska i Velika Britanija objavile su da su otkrile sistem po kojem njihove kompanije mogu nastaviti trgovati s Iranom, a da ne prekrše američke sankcije Teheranu.

Izvor: Agencije