Humanitarni konvoj na venecuelanskoj granici

Most koji povezuje Kolumbiju i Venecuelu i dalje je blokiran (EPA)

Kamioni s humanitarnom pomoći za krizom pogođenu Venezuelu doputovali su u kolumbijski pogranični grad Cucutu, dok diplomatski izolirani predsjednik Nicolas Maduro namjerava blokirati njihov ulazak u zemlju u jeku sve veće političke krize, javlja Reuters.

Humanitarnim konvojem pojačan je pritisak na Madura nekoliko sati nakon što je skupina koju podupire Europska unija pozvala na dijalog i izbore.

Europski i latinoamerički čelnici sastali su se u četvrtak u urugvajskom glavnom gradu Montevideu kako bi razgovarali o planu za rješavanje sve ozbiljnije krize u Venezueli, pozivajući međunarodnu zajednicu da se suzdrži od izravne intervencije.

Međunarodna kontaktna skupina (ICG) za Venezuelu pozvala je da se zauzme neizravniji pristup od onog koji zagovaraju Sjedinjene Države i neke latinoameričke zemlje.

Maduro: Politička predstava

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kazala je da se zauzimaju za mirno i političko rješenje krize, dodajući da rješenje u konačnici mora pronaći narod Venezuele.

Maduro je odbio humanitarni konvoj nazvavši ga “političkom predstavom” i rekao je da će ostati na dužnosti usprkos desecima zemalja diljem svijeta koje su priznale oporbenog čelnika Juana Guaidoa kao privremenog predsjednika.

U pratnji policijskih motocikala, kamioni su ušli u Cucutu i sada se čeka da se vidi hoće li Madurova vlada ukloniti blokade s ceste i pustiti humanitarni konvoj da prođe.

Preko granice s venezuelske strane skupina od šezdesetak prosvjednika traži da se konvoj pusti u zemlju.

Zbog gospodarskog sloma zemlje milijuni ljudi jedva preživljavaju, a takva situacija izazvala je migrantsku krizu bez presedana u regiji, prenosi Reuters.

Maduro ne popušta

Međutim, Maduro ne popušta glede dolaska pomoći i most koji povezuje Kolumbiju i Venezuelu i dalje je blokiran.

“Takozvana operacija ‘humanitarne pomoći’ je predstava, jeftina predstava, loša predstava”, rekao je Maduro u intervjuu za meksičke novine La Jornada

Maduro, kojeg podupiru njegovi saveznici iz Rusije, Kine i Turske, odbija svaku pomoć, tvrdeći da je ona uvod u američku vojnu intervenciju.

Glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova, čija zemlja je izrazila žaljenje što nije pozvana u Montevideo, nazvala je slanje pomoći “vrhuncem cinizma” Washingtona.

“Odluka o primjeni sile je već donesena. Sve ostalo je tek zavaravanje”, dodala je Zaharova.

Izvor: Agencije