Američka kompanija oslobađa Bin Salmana krivice za Khashoggijevo ubistvo

'Krollovo' ispitivanje otkrilo je 11 poruka koje je Bin Salman poslao Al-Qahtaniju na dan kad je Khashoggi ubijen (Agenije)

Povjerljivi izvještaj pripremljen za saudijskog javnog tužioca koji je pripremila američka kompanija odbacuje zaključke američke Centralne obavještajne agencije (CIA) da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman vjerovatno naredio ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija početkom oktobra prošle godine.

Američki list Wall Street Journal navodi da je Saudijska Arabija angažirala sigurnosnu američku kompaniju “Kroll” da pripremi izvještaj koji je objavljen početkom prošlog mjeseca, kao pokušaj Rijada da popravi svoju reputaciju.

Izvještaj osporava zaključke američkih obavještajnih službi da se u porukama razmijenjenim između Bin Salmana i njegovog pomoćnika Sauda al-Qahtanija posredstvom aplikacije WhatsApp spominje ime “Khashoggi”, čime se odbacuje zaključak da je saudijski prestolonasljednik taj koji je naredio ubistvo saudijskog novinara.

List navodi da su poruke između Bin Salmana i Al-Qahtanija, koji je nadzirao Khashoggijevo ubistvo u konzulatu svoje zemlje 2. oktobra prošle godine, bile jedan od dokaza na kojima je CIA zasnovala svoj izvještaj, a koji je završen u novembru.

Izvještaj “Krolla”, američke privatne sigurnosne kompanije, fokusira se samo na forenzičko ispitivanje jednog mobilnog telefona koji pripada Al-Qahtaniju, a koji je, kao savjetnik za odnose s javnošću i desna ruka saudijskog prestolonasljednika, vodio agresivnu kampanju za obuzdavanje saudijskih disidenata, prema saudijskim i američkim zvaničnicima.

Izbrisana jedna poruka

Izvještaj se nije bavio drugim kanalima komunikacije između prestolonasljednika i Al-Qahtanija.

“Krollovo” ispitivanje Al-Qahtanijevog telefona otkrilo je 11 tekstualnih poruka na WhatsAppu koje je Bin Salman poslao Al-Qahtaniju 2. oktobra 2018, odnosno na dan kad je Khashoggi ubijen, uz 15 poruka koje je Al-Qahtani poslao saudijskom prestolonasljedniku.

Također, poruke koje je Bin Salman poslao bavile su se običnim stvarima, uključujući i telefonski razgovor koji je princ tog dana imao sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom, navodi izvještaj.

U izvještaju se tvrdi da nijedna od tih poruka nije “sadržavala nikakvo spominjanje Jamala Khashoggija”, te da “‘Kroll’ nije identificirao nikakve manipulacije, brisanja ili izmjene podataka”.

U izvještaju “Krolla” navodi se kako je otkriveno da je jedna poruka izbrisana iz Al-Qahtanijevog telefona, navodi WSJ.

Saudijski javni tužilac obavijestio je kompaniju da je Al-Qahtani obrisao tu poruku jer je shvatio da sadrži štamparsku grešku, pa je poslao ispravljenu poruku.

Wall Street Journal citira dva američka zvaničnika da je stepen uvjerenosti američkih obavještajnih službi u to da je Bin Salman lično ciljao Khashoggija između srednjeg i visokog, te da je on taj koji je izdao naređenje za napad na njega, a možda i za njegovo ubistvo.

Izvor: Wall Street Journal