Stoltenberg: Rusija utječe na odluku Balkana o ulasku u NATO

Rusija pokušava da se miješa u političke procese u suverenim nacijama, rekao Stoltenberg (EPA)

Rusija pokušava da se umiješa i utiče na to da li će se balkanske države učlaniti u NATO, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu za Euronews.

On je to izjavio u danu kada je Makedonija potpisala pakt koji će otvoriti put zemlji da se pridruži NATO-u.

“Rusija pokušava da se miješa u političke procese u suverenim nacijama. I mislim da je to pogrešno. NATO poštuje, mi smo poštovali odluke nezavisnih suverenih država bez obzira na to da li one žele ili ne da se pridruže NATO-u, naveo je on.

Kako je rekao, u Skoplju je većina u parlamentu i većina političkih stranaka pokazala da želi ulazak u NATO. S druge strane, Stoltenberg je ukazao na to da Srbija ne želi da postane dio Alijanse.

NATO mora biti u stanju da reaguje

“Ali u Srbiji, na primjer, jasno su izjavili da ne žele da se pridruže NATO-u i mi to poštujemo. Dakle, Rusija treba da poštuje odluke suverenih država, čak i ako žele da se pridruže NATO-u, iako ona to ne želi”, izjavio je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je takođe govorio o povlačenju Washingtona i Moskve iz Sporazuma o srednjim nuklearnim snagama (INF), navodeći kako želi da se taj sporazum sačuva i da se u njega uključi više država.

SAD je odlučio povući se iz INF-a jer, kako tvrdi, Rusija krši taj sporazum. Sa Amerikom se po ovom pitanju slaže i NATO, kazao je on, prenosi Blic.

“Ne želimo novu trku u naoružanju i ono što ćemo uraditi jeste da pokušamo da ubijedimo Rusiju da se vrati poštovanju sporazuma. Biće šestomjesečni period dok se proces povlačenja ne završi i tokom tog perioda Rusija može da se vrati. Naši odgovori će se mjeriti, oni će biti odbrambeni i mi ćemo ispitati ne samo vojne posljedice, već i kako možemo da preduzmemo nove inicijative za kontrolu naoružanja. Ali moramo osigurati da NATO u svijetu bez INF-a i sa više ruskih raketa bude u stanju da pruži odvraćanje i odbranu”, rekao je Stoltenberg.

Iz sporazuma prvo izašao SAD, pa onda i Rusija

Prema Stoltenbergu, Rusija se uvijek žalila da zemlje poput Kine, Indije, Pakistana i Irana razvijaju projektile srednjeg dometa dok je Rusiji to bilo zabranjeno.

“To međutim nije izgovor za kršenje sporazuma. Upravo suprotno. To nas treba nagnati da sporazum ojačamo uključivanjem više partnera”, rekao je Stoltenberg.

On je rekao da će NATO razmotriti koje su mu inicijative na raspolaganju kako bi održao sporazum i pojačao kontrolu naoružanja, te najavio kako će ponovno razgovarati s Rusijom.

Nakon što je Wahington u petak objavio da se povlači iz sporazuma o kontroli naoružanja iz 1987. godine, Moskva je učinila isto dan kasnije.

 

Obje zemlje jedna drugu optužuju za kršenje sporazuma, jednog od posljednjih velikih hladnoratovskih nuklearnih sporazuma koji zabranjuje razvoj kapaciteta nuklearnih projektila lansiranih sa zemlje u dosegu 500 do 5.500 kilometara.

Izvor: Agencije