Rjabkov: Intervencija u Venecueli dovela bi do katastrofe

Rjabkov kako bi intervencija u Venecuela bila 'najgori scenarij', te kako bi bilo 'veoma teško spriječiti posljedice' (EPA)

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov kazao je kako bi potencijalna vojna intervencija na Venecuelu dovela do katastrofe, prenosi agencija Anadolija.

On je na konferenciji za medije održanoj u Moskvi kazao kako sa strepnjom prati proces u toj južnoameričkoj državi.

Dodao je kako su primijetili da susjedne države Venecuele povećavaju kontakt sa zemljama koje žele imati utjecaj u Venecueli i području oko nje.

Rjabkov se osvrnuo i na moguću vojnu intervenciju.

“Ovo bi bio najgori scenarij i veoma je teško spriječiti posljedice. Krv koja bi bila prolivena i dešavanja proširili bi se i na zemlje van Venecuele“, upozorio je on i dodao kako bi ovakva intervencija dovela do katastrofe.

Pitanje INF-a

Zamjenik šefa ruske diplomatije je pojasnio kako će Moskva poduzeti potrebne sigurnosne mjere nakon povlačenja SAD-a iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF).

“Ali ako SAD želi opet pregovarati o ovom sporazumu, naša vrata su otvorena. Ako nam američki partneri ponude razuman sporazum, mi smo spremni razmisliti o njemu. Ali, još nismo dobili takav prijedlog“, rekao je on.

Američki državni sekretar Mike Pompeo 1. februara je saopćio kako se SAD povlači iz INF-a postignutog 1987. sa Sovjetskim savezom.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je optužio SAD da krši INF i poručio kako će njihov odgovor biti simetričan.

Izvor: Agencije