May: Brexit će biti sproveden na vrijeme

Theresa May tokom boravka u Briselu pokušava izmijeniti pitanje irske granice (EPA)

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da će se Brexit realizirati kada je i planiran, istakavši kako lideri Evropske unije žele da Velika Britanija sporazumom napusti blok.

„To neće biti lako, ali predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i ja smo se složili da pronađemo način“, rekla je May novinarima nakon susreta sa zvaničnicima EU-a u Briselu s kojima je razgovarala upravo o pitanju Brexita, te je dodala:

„Želim vam jasno kazati. Brexit ću provesti na vrijeme. Uradit ću to zbog ljudi u Velikoj Britaniji. Imat ću ozbiljne pregovore narednih dana kako bih to postigla“, kazala je May.

Britanska premijerka danas boravi u Briselu u novom pokušaju revidiranja sporazuma o Brexitu, koji je parlament njene zemlje odbio 15. januara.

Svakako jedna od glavnih obaveza May tokom boravka u Briselu jeste pokušati da izmijeni jedno od ključnih pitanja u pregovorima o Brexitu, a riječ je o pitanju irske granice.

Velika Britanija i Evropska unija su se ranije dogovorili da ne smije biti „tvrde“ granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, odnosno sveobuhvatni trgovinski sporazum.

Prema pomenutoj klauzuli, Velika Britanija ostala bi u carinskoj uniji sve dok se ne bi uspostavio sveobuhvatni sporazum, ali bi za Sjevernu Irsku vrijedila dodatna pravila Evropske unije. To bi moglo dovesti do određene granice sa Sjevernom Irskom i narušavanja ustavne cjelovitosti Velike Britanije. 

Različiti scenariji Brexita

Ako May uspije dobiti ustupke EU-a, odnosno ako uspije doći do revidiranja sporazuma o Brexitu, neophodno je da se novi prijedlog do 13. februara iznese na glasanje pred britanski parlament.

U slučaju da to ne uspije, to otvara mogućnost parlamentu da 14. februara glasa o različitim scenarijima vezanim za Brexit.

Sve je izvjesnije da bi Velika Britanija mogla iskoristiti i opciju prolongiranja zvaničnog napuštanja EU-a.

Ovaj korak, koji je moguće poduzeti dogovorom s EU-om, značio bi prolongiranje procesa napuštanja Unije, koji bi se zvanično trebao desiti 29. marta i povući nove pregovore.

Ipak, nema garancije da bi duži pregovori mogli riješiti pitanje Sjeverne Irske koje nije regulisano pregovorima koji su trajali dvije godine. Također, ovo prolongiranje bi značilo i jačanje strane koja se protivi Brexitu.

Strane koje se u Velikoj Britaniji protive Brexitu, traže novi referendum. Oni koji zagovaraju održavanje novog referenduma, tvrde da je javnost bila obmanjena i da je naknadno postala svjesna laži o Brexitu iznesenih prije referenduma.

Na referendumu održanom 23. juna 2016. u Velikoj Britaniji, 52 posto glasača podržalo je izlazak iz Europske unije, popularno nazvan Brexit.

Ukoliko se proces bude normalno odvijao, zemlja bi trebala EU zvanično napustiti 29. marta.

Izvor: Agencije