Konferencija o Rohinjama pokreće inicijativu za bojkot Mijanmara

Mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela (Arhiva)

Koalicija za slobodu Rohinja (FRC) sutra će u New Yorku organizirati Međunarodnu konferenciju o problemima i egzodusu s kojim se suočava ta zajednica koja se i u izvještajima Ujedinjenih nacija naziva najugroženijom apartridnom manjinom na svijetu.

Predstavnik organizatora Maung Zarni kazao je da će na konferenciji biti pokrenuta inicijativa za bojkot Mijanmara, sličan globalnoj kampanji koju su ranije palestinske organizacije pokrenule protiv Izraela.

„Bojkot civilnoj vladi Suu Kyi, vojsci ubica i duboko rasistički nastrojenom društvu i njegovim institucijama“, kazao je Zarni za Anadoliju.

Organizatori su također najavili da će konferencija u New Yorku poslužiti i za ujedinjavanje aktivista, akademske zajednice, UN-a i pravnika u borbi za pravdu i okončanje ugnjetavanja populacije Rohinja.

Rohinja muslimani, koje je UN opisao kao najugroženiju nacionalnu manjinu u svijetu, suočavaju se sa sve većim progonima od napada iz 2012. godine.

Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta prošle godine.

Ubijeno više od 24.000 Rohinja

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohinje, u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela.

Prema podacima Amnesty Internationala do sada je iz Mijanmara u Bangladeš protjerano više od 750.000 Rohinji.

Zarni je u razgovoru s novinarom Anadolije kazao kako vlasti Mijanmara koriste škole i univerzitete za širenje mržnje i rasizma prema Rohinja populaciji i drugim manjinama u toj zemlji.

„Konferencija će ukazati na činjenice da su institucije države i društva u Mijanmaru uključeni u proces napada na manjine, bez obzira da li se radi o Rohinjama, hrišćanima ili drugim grupama“, kazao je Zarni.

On je također kazao da je cilj konferencije u New Yorku i da se pozove na otkrivanje i procesuiranje odgovornih za zločine i genocid nad Rohinjama.

Najavljeno je pokretanje i inicijative za mobilizaciju pritiska javnosti na vlade i organizacije koje su bliske i podržavaju vlasti Mijanmara.

Izvor: Agencije