Francuska opozvala ambasadora iz Rima na konsultacije

Potpredsjednik italijanske vlade Di Maio putovao je u francusku prijestonicu kako bi se sastao s predstavnicima 'Žutih prsluka', koji protestiraju protiv administracije predsjednika Macrona (AP)

Francuska je pozvala svog ambasadora u Rimu na konsultacije nakon, kako navodi zvanični Pariz, neosnovanih i ponovljenih napada italijanskih političkih čelnika proteklih mjeseci, prenose agencije.

Taj potez uslijedio je dva dana nakon što je potpredsjednik italijanske vlade Luigi Di Maio putovao u francusku prijestonicu kako bi se sastao s predstavnicima “Žutih prsluka”, koji protestiraju protiv administracije predsjednika Emmanuela Macrona.

“Francuska je nekoliko mjeseci bila meta ponovljenih, neosnovanih napada i uvredljivih izjava”, saopćilo je francusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Posljednje uplitanje dodatna je i neprihvatljiva provokacija.”

Napadi bez presedana

U saopćenju se dodaje da su napadi Italije bez presedana od Drugog svjetskog rata.

“Neslaganja su jedna stvar, ali manipuliranje odnosima za izborne ciljeve nešto je drugo”, dodaju iz Ministarstva.

Dvojica potpredsjednika italijanske vlade, Matteo Salvini iz desničarske Sjeverne lige i Luigi Di Maio iz populističkog Pokreta Pet zvijezda, provocirala su francuskog predsjednika Macrona zbog niza gorućih pitanja.

“Svi ti potezi stvaraju ozbiljnu situaciju u kojoj se nameće pitanje o namjerama Vlade Italije prema Francuskoj”, ističe Ministarstvo vanjskih poslova Francuske.

Izvor: Agencije