Celik: Francuska da se suoči sa zločinima koje je počinila u Africi

Ovom izjavom sprečava se poduzimanje zajedničkih koraka u brojnim osjetljivim regionalnim pitanjima (Arhiva)
Ovom izjavom sprečava se poduzimanje zajedničkih koraka u brojnim osjetljivim regionalnim pitanjima (Arhiva)

Glasnogovornik Partije pravde i razvoja – AKP u Turskoj Omer Celik je osudio izjavu predsjednika Francuske Emannuela Macrona o obilježavanju 24. aprila kao dana koji se povezuje sa stradanjem Armena 1915. godine.

Istakao je da navodi koji povezuju stradanje armenskog naroda s navodnim genocidom nemaju ni pravno ni historijsko uporište i uopće nisu u skladu s historijskim činjenicama, prenosi Anadolija.

“Odbacujemo izjavu predsjednika Francuske Macrona i najoštrije je osuđujemo”, poručio je Celik putem Twitter profila.

U pitanju odnosi Francuske i Turske

“Francuska, koja tvrdi da zagovara suočavanje s prošlošću, trebala bi se, prije svega, suočiti sa zločinima protiv čovječnosti koje je počinila u Beninu, Burkina Fasu, Gabonu, Gvineji, Kamerunu, Mauritaniji, Nigeru, Senegalu, Tunisu i Čadu. Iako se radi o pitanju o kojem bi historičari i naučnici trebali voditi dijalog, gospodin Macron ovim korakom onemogućava dijalog kako bi zadovoljio političke interese nekih lobija”, naveo je Celik.

Dodao je da Macron ovakvim izjavama dovodi u pitanje i odnose Francuske i Turske.

“Ovom izjavom sprečava poduzimanje zajedničkih koraka u brojnim osjetljivim regionalnim pitanjima koja zahtijevaju saradnju, posebno kada se radi o migrantskoj krizi i borbi protiv terorizma. Svrha politike je vođenje boljeg dijaloga za regionalni prosperitet, sigurnost, stabilnost i demokratiju. Iz tog razloga, preporučujemo gospodinu Macronu da donese odluke koje će se fokusirati na sadašnjost i budućnost, a ne na prošlost. Ako gospodin Macron želi da se suoči s historijom kao subjektom politike, on bi trebao prvo da se suoči s historijom svoje zemlje. Ovo bi bio principijelniji pristup”, poručio je Celik.

Turska navodi da je potrebno bez političkih uplitanja na objektivan i nepristrasan način istražiti događaje iz 1915. godine, te poziva da obje strane, kao i druge zemlje, otvore arhive kako bi se naučno istražili događaji iz tog perioda.

Turska predlaže zajedničku komisiju

Turska, također, predlaže da se formira zajednička komisija, sastavljena od turskih, armenskih i međunarodnih stručnjaka, koja bi istražila pomenute događaje.

Turska i Armenija su u oktobru 2009. godine poduzele napore u cilju normalizacije odnosa.

Dvije zemlje su u Cirihu potpisale dva protokola o obnavljanju diplomatskih odnosa.

Izvor: Agencije


Povezane

Turska bi na glasanje francuskog senata o navodnom zločinu nad Armenima, mogla odgovoriti pravnom bitkom, spuštanjem diplomatskih odnosa na nisku razinu, te zamrzavanjem vojne saradnje, kazao za Al Jazeeru analitičar iz Ankare Erhan Turbedar. On je ukazao na reakcije u Turskoj da francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na ovakav način pokušava, uoči izbora, pridobiti glasove Armena […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO