Turska osuđuje Macronove izjave i ne priznaje genocid nad Armencima

Kalin: Osuđujemo i odbacujemo pokušaje gospodina Macrona, suočenog sa političkim problemima u svojoj državi, da čitavu situaciju spasi izvrtanjem historijskih događaja u politički materijal (Anadolija)

Turska je danas oštro osudila odluku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da 24. april proglasi danom sjećanja na genocid nad Armencima u Otomanskom carstvu, prenose agencije.

„Osuđujemo i odbacujemo pokušaje gospodina Macrona, suočenog sa političkim problemima u svojoj državi, da čitavu situaciju spasi izvrtanjem historijskih događaja u politički materijal“, izjavio je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin, a prenosi Reuters.

Britanska agencija napominje kako je ovo pitanje oko kojeg redovno dolazi do sukoba između Turske i država članica Evropske unije.

Potreba za istragom

Turska prihvata da su mnogi Armenci u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima sa otomanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali osporava broj žrtava i negira da su ubistva sistematski orkestrirana i da je izvršen genocid.

Francuska je zvanično priznala genocid nad Armencima 2001. godine.

Turska navodi kako je potrebno bez političkih uplitanja na objektivan i nepristran način istražiti događaje iz 1915. godine, te poziva da obje strane, kao i druge države, otvore arhive kako bi se naučno istražili događaji iz tog perioda.

Turska i Armenija su u oktobru 2009. godine poduzele napore u cilju normalizacije odnosa. Dvije države su u Cirihu u Švicarskoj potpisale dva protokola o obnavljanju diplomatskih odnosa.

Izvor: Agencije


Povezane

Turska bi na glasanje francuskog senata o navodnom zločinu nad Armenima, mogla odgovoriti pravnom bitkom, spuštanjem diplomatskih odnosa na nisku razinu, te zamrzavanjem vojne saradnje, kazao za Al Jazeeru analitičar iz Ankare Erhan Turbedar. On je ukazao na reakcije u Turskoj da francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na ovakav način pokušava, uoči izbora, pridobiti glasove Armena […]

Published On 24 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO