Trumpov gaf: Pogrešna imena za Nepal i Butan, proglasio ih dijelom Indije

Trump navodno ima problema s koncentriranjem na informacije, što brine američke obavještajce (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pogrešno je izgovorio imena dvije države, Nepala i Butana, i još ih proglasio dijelom Indije, tokom sastanka u Bijeloj kući s obavještajnim zvaničnicima.

Trump je Nepal pogrešno izgovorio “Nipl” (nipple = bradavica na dojci), a Butan “Bat(o)n” (button = dugme), tvrdi dopisnik Timea John Walcott.

Za obje države čak je rekao da su dio Indije, prenosi Tanjug.

Walcott je ukazao da je na brifingu obavještajaca bilo “raznih stvari”.

“Prva stvar je predsjednikovo neznanje. To dolazi do tačke gdje misli da su Nepal i Butan, koje je nazvao Nipple i Button, zapravo dijelovi Indije”, rekao je Walcott.

Walcott je ranije u tekstu objavljenom u Timeu napisao da su izvori iz američke obavještajne zajednice zabrinuti da Trump predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost zbog njegovog “tvrdoglavog neznanja” u vezi s međunarodnim pitanjima i odbijanja da sasluša savjete svojih obavještajnih sagovornika. 

Gubitak pažnje

Walcott je također izvijestio da je “nekoliko” izvora – uključujući analitičare koji pripremaju predsjednikove povjerljive obavještajne brifinge i zvaničnike koji ih izlažu – također uznemireno zbog Trumpove očite nemogućnosti da se koncentrira na informacije.

Njegov fokus blijedi čak i kad se koriste šarena vizuelna pomagala i kraća izlaganja, čak i kad zvaničnici “ponavljaju njegovo ime i titulu što češće mogu”, izvijestio je Walcott.

Kada Trumpu predstave činjenice s kojima se ne slaže, njega uhvati bijes i ide svojim putem, rekli su Walcottovi izvori.

Nekoliko izvora reklo je drugim reporterima za Trumpovu očitu nemoć da se fokusira i za njegov bijes kad se ne slaže s nečim što mu je rečeno.

Kad je bivši republikanski čelnik Zastupničkog doma Paul Ryan pokušao objasniti sistem zdravstvene zaštite Trumpu, američki predsjednik izašao je iz prostorije i upalio televizor u drugoj sobi, napisao je u knjizi bivši član Odjela za odnose s javnošću Bijele kuće Cliff Sims.

Izvor: Agencije