Opozicija u Venecueli odbija dijalog i kontakt-grupe

Guaido je podstakao pristalice da organizuju demonstracije koje će se podudariti sa njegovim povratkom sa turneje (EPA)

Venecuelanski parlament, u kojem većinu mjesta drži opozicija, donijela je deklaraciju kojom odbija “bilo kakav dijalog ili kontakt-grupu koji bi produžili patnju naroda”, saopćio je predsjednik Narodne skupštine i samoproglašeni predsjednik države Juan Guaido.

Odluka je donesena dan uoči sastanka u glavnom urugvajskom gradu Montevideu, gdje nekoliko vlada zemalja Evropske unije i Meksika namjeraju razgovarati o političkom rješenju krize u Venecueli.

Guaido i njegove pristalice odbijaju to posredovanje, pa su u utorak priznali deklaraciju grupe iz Lime, koju čine neke latinoameričke zemlje i Kanade, koja je priznala Guadia za privremenog predsjednika te naftom bogate južnoameričke zemlje.

“Odobrili smo sporazum koji priznaje podršku grupe iz Lime i zemalja Evrope. Njime odbijamo bilo kakav dijalog ili grupu za kontakt koji produžava patnju naroda. Jedini cilj je ukidanje uzurpacije, prelazna vlada i slobodni izbori”, poručio je Guaido na Twitteru.

Maduro spreman za dijalog

On se 23. januara proglasio predsjednikom Venecuele te je najavio sazivanje predsjedničkih izbora “u najkraćem roku”.

Grupa iz Lime je u ponedjeljak u Ottawi potvrdila da priznaje 35-godišnjeg Guaida za privremenog predsjednika, a to je isti dan učinila 21 od 28 zemalja Evropske unije.

Istovremeno je u Caracasu održana sjednica Ustavotvorne nacionalne skupštine, parlamenta koji je prema Ustavu iznad onog u kojem opozicija ima većinu i gdje većinu mjesta drže pristalice aktuelnog predsjednika Nicolasa Madura.

Venecuelanski predsjednik, izabran na izborima u maju 2018. godine, čije rezultate opozicija odbija priznati, ranije je poručio da je spreman za dijalog i sudjelovanje na konferenciji o Venecueli.

U četvrtak bi u Montevideu trebale razgovarati zemlje koje su priznale i koje su odbile priznati Guaida.

Izvor: Agencije