Francuska i Njemačka počinju razvoj borbenog aviona

Nakon gotovo 20 godina pripremnog rada kompanija, sporazumi i ugovori u srijedu otvorit će put konačnom pokretanju programa (EPA)

Francuska i Njemačka u srijedu će najaviti 65 miliona eura vrijedan ugovor koji je prvi korak u zajedničkom programu za razvoj borbenog aviona sljedeće generacije, otkrili su izvor iz francuske vojske i dva druga izvora upoznata s tim pitanjem.

Dassault Aviation i Airbus, kompanije koje će izraditi avion kao očekivanu zamjenu za Dassaultov Rafalei njemački Eurofighter do 2024, počet će raditi na konceptu i organizaciji projekta, otkrio je izvor.

Očekuje se da će francuska i njemačka vlada potpisati dodatne ugovore s tim kompanijama za razvoj naprednih tehnologija i rad na idejnom rješenju aviona na ljeto.

Francuski čelnik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel svoj plan o budućem sistemu zračnih borbi (FCAS) najavili su u julu 2017. Sistem će uključivati borbene avione i niz pratećih oružja, poput dronova. 

Nakon gotovo 20 godina pripremnog rada kompanija, sporazumi i ugovori u srijedu otvorit će put konačnom pokretanju programa. 

Razvoj francusko-njemačkog aviona

Ugovori potpisani u srijedu trajat će dvije godine i jednako će ih finansirati Berlin i Pariz, otkrili su izvori. Airbus i Dassault čekaju da se potpišu inicijalni ugovori kako bi mogli početi s radom.

Očekuje se da će na razvoju motora za avion raditi francuska kompanija Safran i njemački MTU Aero Engines, a učestvovat će i francuska elektronička kompanija Thales i evropski proizvođač raketa MBDA. 

Njemačka je prošle sedmice uklonila ključnu prepreku projektu kad je popustila francuskim zahtjevima i isključila američke avione Lockheed Martin F-35 iz nekoliko milijardi eura vrijedne nabavke kojom je htjela zamijeniti ostarjele avione Tornado, koji mogu prevoziti američke nuklearne glave. 

Pariz je upozorio Berlin da bi kupovina F-35 mogla ugroziti planove za razvoj francusko-njemačkog aviona do 2040. jer bi predstavljala konkurenciju projektu.

Ovog ljeta projektu bi se trebala pridružiti i Španija, otkrili su izvori za Reuters u decembru, a izvor iz francuske vojske naglašava da su Njemačka i Francuska spremne prihvatiti još evropskih partnera.

Izvor: Agencije