Angelina Jolie pozvala Mijanmar da prekine nasilje nad Rohinjama

Jolie, koja je i specijalna izaslanica Agencije UN-a za ljudska prava, posjetila je izbjegličke logore u Bangladešu u kojima boravi i do milion Rohinja (AP)
Jolie, koja je i specijalna izaslanica Agencije UN-a za ljudska prava, posjetila je izbjegličke logore u Bangladešu u kojima boravi i do milion Rohinja (AP)

Američka glumica Angelina Jolie pozvala je Mijanmar da pokaže istinsku posvećenost okončanju nasilja i raseljavanju u saveznoj državi Rakhine, odakle su stotine hiljada pripadnika muslimanske manjine Rohinja pobjegle u susjedni Bangladeš, prenose agencije.

Jolie, koja je i specijalna izaslanica Agencije UN-a za ljudska prava, posjetila je izbjegličke logore u Bangladešu u kojima boravi i do milion Rohinja.

Od avgusta 2017. godine, kada je mijanmarska vojska počela nasilnu operaciju, iz Mijanmara je izbjeglo više od 730.000 Rohinja, navode zvanični podaci dok su nezvanične brojke veće.

Povod za vojnu operaciju su bili navodni napadi pobunjeničkih grupa na vojne punktove, a istražitelji su akciju Mijanmara prozvali „etničkim čišćenjem“.

Najprogonjenija manjina na svijetu

Jolie se od ponedjeljka nalazi u trodnevnoj posjeti Bangladešu prije nego što će zatražiti sakupljanje 920 miliona dolara za podršku izbjeglicama.

Glasnogovornik UNHCR-a ranije je kazao kako će se njeni razgovori sa zvaničnicima fokusirati na „potrebu za sigurnim i održivim rješenjima za bijeg jedne od najprogonjenijih manjina na svijetu“.

Iako je ovo prva posjeta američke glumice Bangladešu, sa Rohinjama se već susrela u Mijanmaru i Indiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO