Merkel: Kina mora preuzeti odgovornost za miroljubivi svjetski poredak

Berlin s Kinom želi raditi na ravnopravnim temeljima, zaključila je Merkel (EPA)
Berlin s Kinom želi raditi na ravnopravnim temeljima, zaključila je Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Kinu da preuzme više odgovornosti za svijet u vrijeme rasta njenih globalnih aspiracija.

Kina treba preuzeti “više odgovornosti za miroljubivi svjetski poredak”, kazala je Merkel u utorak u raspravi sa studentima elitnog sveučilišta Keio u Tokiju. 

Tokom rasprave o kineskom telekomunikacijskom gigantu Huaweiju kancelarka je upozorila kako se s Kinom treba razgovarati ne samo o tome što ta tvrtka daje informacije državi koje se potom koriste, nego i da se dobiju obećanja da se to neće činiti. 

“Ako radite u Njemačkoj, tada se ne smije događati da Kina može pristupiti svim podacima na svim kineskim proizvodima”, poručila je Merkel. 

Nekoliko zapadnih država optužilo je Huawei da blisko surađuje s kineskim vlastima, a da u svoje proizvode ugrađuju alate koje omogućuju vodstvu Komunističke partije da prikuplja podatke. 

Ravnopravni temelji

Ta tvrtka i službeni Peking odbacuju ove tvrdnje. 

Merkel se osvrnula i na tvrdnje da Kina dovoljno ne štiti intelektualno vlasništvo, istaknuvši kako se trebaju pronaći načini da se Kina prema tome odnosi “pažljivo i pravedno”. 

“Što Kina postaje dominantnija i ekonomski razvijenija, više će zahtjeva biti postavljeno prema njoj na tim područjima”, kazala je kancelarka. 

Naglasila je kako je važno da evropska strana Pekingu naglasi kako je “potrebna recipročnost u međusobnim odnosima”. 

Berlin s Kinom želi raditi “na ravnopravnim temeljima”, zaključila je Merkel drugog i posljednjeg dana svog posjeta Japanu. 

Izvor: Agencije


Povezane

Kina planira da oživi drevni put svile koji povezuje Aziju i Evropu, Bliski Istok i Afriku. Inicijativa “Jedan pojas, jedan put” osobni je projekat predsjednika Xi Jin Pinga. O njoj će biti riječi na međunarodnom samitu koji u Pekingu počinje naredne sedmice.

Kineska vlada izrazila je zabrinutost i razočaranje odlukom američkog Ministarstva pravde da podigne krivičnu optužnicu protiv kompanije Huawei i njene finansijske direktorice. Peking je pozvao Washington da prestane s “nerazumnim pritiscima” na kineske kompanije. Huawei je, između ostalog, optužen za prevaru, industrijsku špijunažu i kovanje zavjere.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO