Deseci žrtava u borbama u Afganistanu

Talibani, Afganistan
Nakon potpisivanja sporazuma, talibani su nastavili uobičajene operacije protiv afganistanskih snaga (Reuters)

Talibani su ubili najmanje 47 osoba u tri odvojena napada u Afganistanu, uprkos početku mirovnih pregovora s afganistanskim zvaničnicima u Moskvi.

Čelnik provincijskog vijeća Kunduza Mohammed Yusouf Ayubi objavio je da je naoružana grupa talibana u zoru napala vojnu bazu u sjevernoj pokrajini Kunduz te je tom prilikom usmrtila 26 pripadnika sigurnosnih snaga.

Poginula su 23 vojnika i tri pripadnika lokalne policije.

Prema Ayubijevim riječima, u borbi koja je trajala dva sata, do dolaska pojačanja, ranjeno je 12 vojnika.

Mirovni razgovori u Moskvi

“Svakog dana sigurnosna situacija u i oko Kunduza postaje sve gora”, rekao je čelnik Vijeća provincije Mohammad Yusouf Ayubi, koji je izrazio bojazan da bi grad ponovo mogao pasti u ruke talibana, kao što je bio slučaj u septembru 2015. i oktobru 2016. godine.

U sjevernoj provinciji Baghlan najmanje 11 policajaca poginulo je nakon što su pripadnici talibana napali kontrolnu tačku i nakon dvosatne borbe odnijeli svo naoružanje i municiju.

Ranije u ponedjeljak talibani su napali provladinu miliciju u selu u provinciji Samangan i ubili 10 ljudi, među kojima i jednu ženu.

Napadi dolaze u vrijeme kada predstavnici talibana u Moskvi počinju mirovne razgovore s afganistanskim zvaničnicima, opozicionim liderima i plemenskim starješinama, ali ne i sa zvaničnicima Vlade, koji su protiv tog skupa.

Izvor: Al Jazeera i agencije