U Sloveniji otkrivene dvije tone sporne govedine iz Poljske

Istraga koju vodi Evropska komisija počela je u ponedjeljak i trajat će do kraja sedmice (Fena)

Slovenske inspekcijske službe dosad su otkrile dvije tone potencijalno sporne govedine uvezene iz Poljske.

Kako pišu slovenski mediji, ministrica za poljoprivredu i šumarstvo Aleksandra Pivec izjavila je da inspekcijske službe dodatno provjeravaju još otprilike 500 kilograma mesa.

Osim govedine iz sporne klaonice u istočnoj Poljskoj, koja je u Sloveniju uvezena preko Njemačke u obliku mljevenog mesa za kebab, zatečene kod slovenskog distributera čiji je promet uprava za sigurnu hranu zabranila, riječ je o manjoj količini smrznute govedine iz Poljske, koja će biti dodatno ispitana iako ne predstavlja rizik za zdravlje.

“Ocjenjujem da ćemo u sljedeće dvije-tri sedmice naći i druge prehrambene proizvode i mesne prerađevine u koje je možda uključeno sporno meso. Nadam se da se to neće dogoditi, ali tu mogućnost ne možemo isključiti”, rekao je u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom šef slovenske Uprave za sigurnost hrane Janez Posedi.

Počela istraga Evropske komisije

S druge strane, istražioci Evropske unije počeli su jednosedmičnu posjetu Poljskoj nakon izvještaja da su zaražene krave ilegalno zaklane i da su hiljade kilograma njihovog mesa završile u više od deset zemalja.

Istraga koju vodi Evropska komisija počela je u ponedjeljak i trajat će do kraja sedmice.

Afera s mesom zaraženih krava otkrivena je nakon što je privatna stanica TVN objavila istraživačku priču praćenu tajnim snimcima koji pokazuju da su bolesne krave tokom noći zaklane u klaonici u poljskom gradu Ostrow Mazowiecka.

To je urađeno bez prisustva veterinara, koji bi tu morao biti, u skladu sa zakonom.

Poljska, koja je vodeći izvoznik govedine, prijavila je problem evropskom sistemu za brzo uzbunjivanje za hranu i ishranu, koji se koristi kako bi se pratio trag hrane nesigurne za ishranu, a ona uklonila iz trgovina.

Izvor: Agencije