Šest članica EU: Guaido je privremeni predsjednik

Demokratski legitimitet Juana Guaidoa proizlazi iz toga što je on predsjednik parlamenta, poručuju iz evropskih država (EPA)

Ukupno je deset europskih država u ponedjeljak priznalo oporbenog vođu Juana Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele, na što je Rusija reagirala rekavši da je riječ o stranom uplitanju, javile su agencije. 

Guaidoa su priznale Španjolska, Velika Britanija, Austrija, Švedska, Danska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Latvija i Litva.

Koordinirani potez europskih država uslijedio je nakon što je istekao osmodnevni ultimatum koji je prošlog vikenda dan predsjedniku Nicolasu Maduru da sazove prijevremene izbore.

Maduro je odbacio ultimatum rekavši da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak i podupiru njegovog protivnika, Juana Guaidoa.

Guaido, predsjednik Nacionalne skupštine, u kojoj većinu ima oporba, proglasio se privremenim predsjednikom prošlog mjeseca, što je bio korak koji je podijelio globalne sile.

Kritike iz Moskve

Dok su SAD, Kanada i dobar dio latinoameričkih zemalja, te sada formalno i dio europskih država stali iza Guaidoa i priznale ga za privremenog predsjednika, Rusija, Kina i Turska podupiru Madura.

Kremlj je objavio da priznanja Guaidoa predstavljaju strano uplitanje i da građani Venezuele, a ne strane zemlje trebaju sami riješiti svoje političke probleme.

“Na priznanje Guaidoa gledamo kao na pokušaje da se ozakoni uzurpacija moći izravnim i neizravnim miješanjem u unutarnja pitanja Venezuele”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“To ni na koji način ne pomaže mirnom, učinkovitom i održivom rješenju krize koja potresa Venezuelu”, dodao je.

Madrid prvi priznao privremenog predsjednika

Francuski predsjednik Emmaneul Macron istaknuo je, priznajući Guaidoa, da građani Venezuele imaju pravo slobodno i demokratski izabrati.

Bivša kolonijalna sila Španjolska bila je prva europska država koja je priznala oporbenog čelnika Guaidoa za predsjednika Venezuele, zatraživši od njega da u najkraćem roku raspiše izbore.

“Danas se navršilo osam dana otkad je Španjolska s drugim europskim partnerima zatražila od režima Nicolasa Madura raspisivanje slobodnih, demokratskih i transparentnih predsjedničkih izbora. S obzirom na to da je došao taj dan, a da nije napravljen nijedan korak prema tome, španjolska vlada službeno priznaje predsjednika venezuelskog parlamenta Juana Guaidoa za predsjednika Venezuele”, rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez na konferenciji za medije u Madridu koja je trajala sedam minuta i na kojoj nije bilo dopušteno postavljati pitanja.

“Demokratski legitimitet Juana Guaidoa proizlazi iz toga što je on predsjednik parlamenta”, dodao je Sanchez na konferenciji za medije.

Zaustaviti humanitarnu krizu

Velika Britanija također je priznala Guaidoa, objavio je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

“Nicolas Maduro nije sazvao predsjedničke izbore unutar roka od osam dana koji smo postavili. Stoga Velika Britanija zajedno s europskim saveznicima priznaje Guaidoa za prijelaznog ustavnog predsjednika dok se ne održe vjerodostojni izbori. Nadajmo se da će nas to dovesti bliže zaustavljanju humanitarne krize”, objavio je Hunt na Twitteru.

Švedska je također objavila da priznaje Guaidoa.

 “U ovoj situaciji podupiremo Guaidoa i smatramo ga legitimnim prijelaznim predsjednikom”, rekla je švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstroem za švedski radio.

Rok istekao u nedjelju

Austrijski kancelar Sebastian Kurz na Twitteru je, na španjolskom jeziku, napisao da se Guaido “može osloniti na punu potporu u svojim naporima da uvede demokraciju u Venezueli, koja predugo trpi loše upravljanje socijalista i nedostatak pravne države”.

Danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen kazao je da njegova zemlja priznaje čelnika Nacionalne skupštine za privremenog predsjednika Venezuele do novih slobodnih i demokratskih izbora.

“Pozdravljamo slične izjave ključnih partnera iz EU-a”, napisao je Samuelsen na Twitteru.

Sve većem broju europskih zemalja priključile su se i Latvija i Litva jer EU želi, kako su poručili njihovi dužnosnici, da se u Venezuelu vrate “demokracija i vladavina prava”.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada