SAD uputio poziv za vraćanje pripadnika oružanih grupa zarobljenih u Siriji

Među zarobljenim pripadnicima ISIL-a ima francuskih, njemačkih, irskih, italijanskih, britanskih i kanadskih državljana (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države su pozvale zemlje da vrate kući i sude pripadnicima oružanih grupa zarobljenim u Siriji, odakle Washington treba povući svoje snage jer je ocijenio da je oružana grupa Islamska država Irak i Levant – ISIL “oslabljena i u rasulu”.

“SAD poziva zemlje da vrate kući i sude svojim državljanima koje su zarobile Sirijske demokratske snage – SDF, koje podržava međunarodna koalicija, na čelu s Washingtonom”, rekao je u saopćenju Robert Palladino, glasnogovornik State Departmenta.

Pohvalivši “doprinos” SDF-a “u borbi protiv ISIL-a”, koji je danas “oslabljen i u rasulu”, kako je rekao, Palladino navodi da su arapsko-kurdske snage u oslobodilačkom pohodu zarobile “stotine stranih terorista, koji su došli iz desetak zemalja svijeta”.

“SDF je nastojao da zarobljenici budu u sigurnim i u humanim uvjetima”, dodao je, pohvalivši “stalne napore SDF-a da strane teroriste pošalju u zemlje iz kojih su došli”.

Odgovor zajedničkim djelovanjem

“Uprkos oslobađanju teritorija u Iraku i u Siriji koje je ISIL zauzeo, ta je grupa i dalje velika teroristička prijetnja i potrebno je zajedničko djelovanje kako bi se odgovorilo na taj međunarodni sigurnosni problem”, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Iznenadna odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da povuče oko 2.000 američkih vojnika raspoređenih u Siriji kao pomoć arapsko-kurdskim snagama koje se bore s ISIL-om postavlja pitanje stranih boraca.

O ovom pitanju trebalo bi se razgovarati na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica koalicije protiv ISIL-a u srijedu u Washingtonu, na kojem će glavna tema biti posljedice američkog povlačenja iz Sirije.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada