Rumunija: EU ima dvostruka mjerila za korupciju i proteste

Liviu Dragnea
Kritičari optužuju vladajuću PSD da 'gura' izmjene zakona kako bi oslabila nezavisnost sudstva i pomoglo političarima optuženim za korupciju (EPA)

Rumunjska premijerka Viorica Dancila optužila je zapadnoeuropske lidere da primjenjuje dvostruka mjerila kada kritiziraju njezinu zemlju zbog korupcije i oštrih mjera protiv antivladinih prosvjeda.

Dancila, čija Vlada trenutačno predsjedava Europskom unijom, ukazuje da je korupcija problem i u zapadnoj Europi, ističući da među liderima Unije nije bilo povika kada se francuska policija sukobila s prosvjednicima iz pokreta “Žuti prsluci”, prenosi portal Politico.

Ocjene premijerke Rumunjske odraz su tenzija između istočnih i zapadnih vlada u EU-u, koje su pojačane proteklih godina i prijete da pronalaženje zajedničkog jezika među liderima bloka još više otežaju, ocjenjuje briselski portal, kako prenosi Tanjug.

“Rumunjskoj nije dozvoljeno ono što je drugim zemljama dozvoljeno da rade”, rekla je Dancila, istaknuvši da je riječ o “dvostrukim standardima”.

Optužbe za nazadovanje

Rumunjska premijerka kaže da nije vidjela da je itko došao u Europski parlament i rekao: “Želimo rezoluciju o Francuskoj.”

Rumunjska se proteklih mjeseci suočila s rastućim kritikama Europske komisije i EP-a da ta istočnoeuropska zemlja nazaduje u borbi protiv korupcije i srlja prema istom neliberalnom putu na kakvom su već Poljska i Mađarska.

Dancila je, međutim, odbacila usporedbe njezine Vlade s vladama u Budimpešti i Varšavi, koje su obje na udaru procedure EU-a zbog optužbi da krše temeljne vrijednosti europskog bloka.

Takve usporedbe je nerijetko radio Guy Verhofstadt, lider liberalne ALDE grupe u EP-u, a Dancila kaže da njegove primedbe pokazuju kako je “on već u kampanji” uoči svibanjskih izbora za novi saziv EP-a.

Dancila smatra nepoštenim i to što su samo njezina zemlja i Bugarska podvrgnute nadzoru protiv korupcije kroz godišnje izvješće EK-a.

“Vidjela sam pozamašne slučajeve korupcije i u Nizozemskoj, Francuskoj, Njemačkoj. Nitko nikada nije tražio da tamo bude uveden ovakav mehanizam”, istaknula je.

Kritičari optužuju vladajuću Socijaldemokratsku partiju – PSD u Rumunjskoj za pokušaj da “progura” izmjene zakona kako bi oslabila neovisnost sudstva i pomoglo političarima optuženim za korupciju, uključujući visoke dužnosnike PSD-a, kao što je Liviu Dragnea.

Sukob s Fransom Timmermansom

Rumunjska Vlada je, istovremeno, na udaru takvih kritika i kod kuće – od aktivista i predsjednika Klausa Iohannisa, bivšeg lidera Nacionalne liberalne stranke i dugogodišnjeg protivnika PSD-a, koji je prošle godine pokušao spriječiti smjenu glavnog rumunjskog tužitelja protiv korupcije.

Socijaldemokratskog vođu Liviu Dragneaua, koji je osuđen na uvjetnu kaznu zbog izborne prevare, a protiv njega je također podignuta optužnica zbog zlouporabe položaja, smatra se stvarnim šefom Vlade, prenosile su ranije agencije.

Međunarodna osuda, izgleda, najviše boli, ocjenjuje briselski portal, uz podsjećanje da se Dancila u listopadu sukobila u EP-u u Strasbourgu s prvim potpredsjednikom EK-a Fransom Timmermansom zbog vladavine prava u Rumunjskoj.

Mjesec dana kasnije EP je usvojio rezoluciju u kojoj se izražava zabrinutost zbog pravca u kojem Rumunjska ide kada je riječ o borbi protiv korupcije i osuđuje se “nasilna i nesrazmjerna policijska intervencija” tijekom masovnih antivladinih prosvjeda u kolovozu, kada su ozlijeđene stotine ljudi.

Izvor: Agencije