Moskva: Macron glavni proizvođač lažnih vijesti u Francuskoj

Ruski mediji često pitaju za komentar učesnike protestnih okupljanja jer francuske vlasti odbijaju komunicirati s njima (EPA)

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je u ponedjeljak da će tražiti zvanične komentare od francuskih vlasti te od francuske ambasade u Moskvi u vezi s izjavom predsjednika Emmanuela Macrona da se ruski mediji miješaju u unutrašnja pitanja njegove zemlje kad je riječ o protestima pokreta “Žuti prsluci”.

“Ako su mediji sve prenijeli korektno – a mi ćemo zvanično tražiti objašnjenje od francuske strane i u Moskvi i u Parizu – onda je predsjednik Macron glavni proizvođač lažnih vijesti u Francuskoj i sve su njegove aktivnosti u cilju borbe protiv toga prividne”, napisala je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na svom nalogu na Twitteru, prenosi Tanjug.

Francuski mediji prenijeli su da je Macron izjavio da ruski mediji koriste svoje naloge na društvenim mrežama kako bi se miješali u unutrašnja pitanja Francuske.

Zaharova je odbacila navode da ruski mediji kupuju naloge na društvenim mrežama.

‘Idioti u žutim prslucima’

“Francuska strana više je puta tražila da dokažemo da su ove optužbe osnovane, ali mi nismo ni do čega došli jer je to laž”, napisala je ona.

Prema njenim riječima, ruski mediji često pitaju za komentar učesnike protestnih okupljanja jer francuske vlasti odbijaju komunicirati s njima.

“On [Macron] mora da je zaboravio da i sam zabranjuje ruskim novinarima da prisustvuju njegovim konferencijama za medije. Zato novinari ne intervjuiraju zvaničnike nego ‘idiote u žutim prslucima’, kako ih je Macron nazvao”, istakla je Zaharova.

Napomenula je da francuski mediji rijetko prenose riječi ruskih zvaničnika, a kao primjer je navela list Figaro, koji, kaže, nije objavio intervju s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada