Maduro upozorio Trumpa da riskira ponavljanje Vijetnama

Maduro je rekao da će španski premijer imati 'krv na svojim rukama' ako bude izveden puč protiv njega (EPA)

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da je za rješenje krize u Venecueli moguća i upotreba sile, predsjednik te južnoameričke zemlje Nicolas Maduro upozorio je da se tako rizikuje ponavljanje Vijetnama.

Guaido: Maduro prebacuje 1,2 milijarde dolara u Urugvaj

Juan Guaido je u ponedjeljak optužio Nicolasa Madura da želi prenijeti u Urugvaj 1,2 milijarde dolara te je zatražio od Urugvaja da ne sudjeluje u toj ‘krađi’.

‘Upravo pokušavaju prenijeti novac, koji je na računu iz BANDES-a [venecuelska Razvojna banka] u Urugvaj. Pozivam Urugvaj da ne sudjeluje u toj krađi (…) govorimo o jedne do 1,2 milijarde dolara’, rekao je Guaido.

BANDES, Banka za ekonomski i društveni razvoj Venecuele, ima nekoliko podružnica u Urugvaju.

Na upit AFP-a banka nije komentirala.

U tu azijsku zemlju između 1965. i 1973. poslane su stotine hiljada američkih vojnika da se bore protiv komunista u skupom i neuspješnom vojnom poduhvatu, koji je rezultirao unutrašnjim nemirima i međunarodnom sramotom, navodi se u tekstu koji je objavio BBC, a prenosi Tanjug.

Upitan bi li kriza mogla preći u građanski rat, Maduro je istakao da niko ne može sa sigurnošću odgovoriti na to pitanje i da “sve zavisi od sjevernog carstva [SAD] i njegovih zapadnih saveznika”.

‘Nismo zemlja prosjaka’

Također, Maduro je ponovo kritizirao evropske zemlje koje su priznale opozicijskog čelnika Juana Guaidoa za predsjednika te zemlje, a naročito je oštru kritiku uputio na račun premijera Španije Pedra Sancheza.

Maduro je rekao da će Sanchez imati “krv na svojim rukama” ako bude izveden puč protiv njega, prenosi AP.

U televizijskom obraćanju uživo ponovio je da odbacuje ultimatume bilo koje zemlje jer je istekao rok koji mu je Evropska unija postavila da raspiše predsjedničke izbore.

Također je odbio nastojanja nekih zemalja i SAD-a da se u Venecuelu hitno pošalju hrana i lijekovi, rekavši da Venecuela nije zemlja prosjaka.

Rok za raspisivanje prijevremenih izbora koji su Velika Britanija, Španija, Francuska i Njemačka postavile Maduru istekao je u nedjelju.

Zajedno s još nekoliko članica EU-a, te zemlje u ponedjeljak su priznale Guaidoa za privremenog predsjednika.

Italija ‘blokirala’ EU

Italija je blokirala nacrt saopćenja EU-a u kojem se navodi da će članice EU-a priznati Guaidoa, predsjednika Skupštine Venecuele, za privremenog predsjednika te države.

Države članice EU-a danima se spore povodom situacije u Venecueli, a protivljenje Italije, međutim, spriječilo je donošenje jedinstvenog stava EU-a.

U međuvremenu je i Češka priznala Guaidoa, tako da je broj evropskih zemalja koje su to učinile porastao na 11.

Rusija je optužila zemlje članice EU-a da se miješaju u unutrašnju politiku Venecuele i pokušavaju “legitimizirati uzurpaciju moći”.

Od evropskih zemalja stav Rusije dijele i Grčka i Turska.

Madura, koji je na vlast došao 2013. nakon smrti Huga Chaveza, u njegovoj zemlji optužuju za kršenje ljudskih prava i loše vođenje ekonomije.

U Venecueli je nestašica hrane i lijekova, a procjenjuje se da je približno tri miliona ljudi napustilo zemlju od 2014, kad je počela ekonomska kriza.

Prema istraživanju Nacionalne skupštine, godišnja stopa inflacije dostigla je 1.300 posto za 12 mjeseci.

Do kraja 2018. cijene su svakih 19 dana skakale dvostruko.

Traži pomoć i od pape

U međuvremenu je Maduro pisao papi Franji, zatraživši od njega pomoć u poticanju dijaloga.

Predsjednik Venecuele apelirao je na Evropu da “ne bude uvučena u ludost” američkog predsjednika, te je poručio da će njegova zemlja preispitati svoje diplomatske odnose s evropskim državama koje priznaju Guaida.

Caracas će “u cijelosti preispitati bilateralne odnose s tim vladama, počev od ovog trenutka, dok ne odustanu od podrške pučističkim planovima”, navedeno je u saopćenju venecuelskih vlasti.

Izvor: Agencije